Lidmila Šulcová

• „Přemlouvali mě, když jsem byla ve Lvu, tak mně řekli, že jsem byla v tý době jako nejlepší učeň, jako když jsem se učila. Právě pan Výšek jim říká, když přišli, že jsem taková ctižádostivá a na všechno pünktlich nebo jak to říct, no snažila jsem se být jako dobrá nebo tak nějak. A tak přišli za mnou, jestli bych nevstoupila do komunistický strany, a já jsem říkala: ,Ne, ne, ne, ne, ne.‘ A pan Výšek říká: ,Kdepak, ona je s rodičema a ty jsou nábožensky založený a to ona by nevydržela.‘ A opravdu to byl jako zázrak a už víckrát se mě na to neptali.“

• „Můj muž jel pro prstýnky zrovna toho 21. srpna, jsme měli nechaný si udělat prstýnky, a teď zrovna jel na motorce a zrovna to na tom náměstí střílelo a teď ty pušky byly kolem něj a to všechno. On říkal: ,Já jsem s takovou malinkou dušičkou jel. Teď jsem jel, teď jsem viděl ty lidi postřílený na zemi.‘ No, tak to bylo strašný. Přijel domů a byl z toho úplně nešťastnej. A teďka i pro nás to bylo, protože když jsme dělali svatbu, tak potřebovalo se koupit mouku a různý věci, maso a nějaký másla. Ono nic nebylo, protože lidi všecko skupovávali a nebylo vůbec nic.“

• „Jim to zabrali, ty pozemky, a dali jim jiný, protože on nechtěl jít do JZD. On nechtěl jít do JZD, tak mu dali náhradní pozemky, ale ty náhradní pozemky nebyly takový úrodný, to byl samej kámen. No, takže zkrátka, když jsem byla jako holčina, tak jsem byla ráda, když jsem k svátku dostala brambory, když tam naši vyorávali brambory, tak se tam na to daly ty… udělal se ohýnek a na to se daly brambory a byly takový pečenáče a to mi strašně chutnalo. Dřív to nebylo jako teďka, že děti dostávají takový velký dárky, to se nedávalo.“

• 1

Rychnov u Jablonce nad Nisou, 04.11.2021

Modlila jsem se, aby se už neptali na vstup do strany

Lidmila v den své svatby
zdroj: archiv pamětnice

Lidmila Šulcová, rozená Vélová, se narodila 11. května 1945 v Benešově u Semil. Po válce dostali její rodiče domek po vyhnaných Němcích v Rádle u Jablonce nad Nisou. Tam založili malé hospodářství, které jim ale během kolektivizace vyměnili za neúrodné pole. Po měnové reformě v roce 1953 rodina přišla o úspory. Lidmila se vyučila kuchařkou, pracovala v restauraci U Zlatého lva a po mateřské dovolené ve školní jídelně. V srpnu 1968 měla s manželem svatbu a potýkali se s nedostatkem potravin na hostinu kvůli invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Lidmila je věřící a celý život je aktivní v církvi. Během normalizace se tajně scházela s ostatními věřícími a již více než čtyřicet let se stará o rychnovský kostel. V roce 2021 žila v Rychnově u Jablonce nad Nisou.