Bohuslav Strejc (* 1928)

V zákopech jsem se podruhé narodil

• 1955 – nástup do Škodovky

• 1957 – vedoucím oddělení přístrojů a měřidel

• 1971 – obchodním náměstkem Škodových závodů

• 1988 – odchod do penze

Ing. Bohuslav Strejc se narodil 30. dubna 1928 v Plzni-Bolevci. Za války mu Němci znemožnili dostudovat střední průmyslovou školu. V Plzni zažil několik spojeneckých náletů a posléze byl nasazen na kopání obranných zákopů na Těšínsku, kde v podstatě jen o vlásek unikl smrti.

Po válce působil v dělnických profesích a konečně mohl dokončit průmyslovou školu. Více než čtyřicet let pracoval v závodech Škoda Plzeň, jejichž byl v letech 1972–1978 obchodním ředitelem. V roce 1974 se stal členem komise pro výstavbu pražského metra.

V metru dodnes fungují jím navržené převody v eskalátorech. Stal se také tvůrcem ozubených kol radiolokátorů na vojenských letištích.

Je držitelem mnoha vyznamenání, ocenění a také patentů.

V současné době je aktivní ve Sdružení boleveckých rodáků.