Ing. Jaroslava Strážnická

• "[Ředitel čtyřletého gymnázia v Mladé Boleslavi František Nerad] mi řekl, že vzhledem k mému tatínkovi není záruka, že by mě vychovával dobře v duchu idejí socialismu. Řekla jsem, že bych chtěla jít na peďák a on na to: ‚No nezlob se, ale ty přece nemůžeš působit na mládež a vychovávat děti s tím, v jakém prostředí žiješ.‘ Nebo něco v tom smyslu. Nevěřila jsem tomu a ptala se, jestli bych mohla jít na jinou vysokou školu. Prý nemohla. Tak můžu alespoň na nástavbu? ‚Ne, my ti doporučení nedáme a víš co? Tak se vdej a budeš třeba spokojenější.'"

• "Tak nějak jsem to pociťovala tím, že byl nástup takových frázovitých projevů a v podstatě, já jsem v té době ještě jako dítě dvanáctileté, třináctileté pociťovala strach. Strach z toho, že člověk nemohl říct, co by chtěl. Nemohl vyprávět vtipy a tak. Takový strach, že se člověk nemůže vyjádřit a chovat se, jak by chtěl."

• 1

• 2

Gymnázium Mladá Boleslav, 11.01.2017

()
    délka:

Když chce někdo něco dokázat, tak si to obvykle vybojuje

Strážnická Jaroslava – maturitní foto 1976
zdroj: archiv pamětnice

Jaroslava Strážnická, dívčím jménem Mouchová, se narodila 5. listopadu 1956 v Přílepech na Moravě. Rodina se čtyřmi dětmi se stále stěhovala. Tatínek Václav Moucha, voják z povolání, byl často přeřazován mezi posádkami. V roce 1964 se rodina usadila v Mladé Boleslavi. Otec sloužil u tankové jednotky a vedl politickou výuku mužstva. Jiřina od útlého dětství ráda četla a škola jí bavila. Měla skvělé výsledky, a tak ji rodiče po páté třídě přihlásili na experimentální gymnázium. Během srpnové okupace 1968 odmítla mladoboleslavská posádka vydat kasárna a Václav Moucha dostal důtku s výstrahou za nesprávně pochopený vstup spojeneckých vojsk. Po dvou letech, v roce 1970, bylo experimentální gymnázium zrušeno. Jiřina dokončila povinnou docházku na základní škole a nastoupila na čtyřleté mladoboleslavské gymnázium. V roce 1974 byla otcova důtka změněna na vyhození z komunistické strany i armády. Pamětnice rok poté odmaturovala, ale dostala zákaz studia na vysoké škole. Udělala si státní jazykovou zkoušku z angličtiny a ruštiny. Našla si zaměstnání v Československé keramice, detašovaném pracovišti podniku zahraničního obchodu v Benátkách nad Jizerou. Pracovala jako cizojazyčná korespondentka. Vdala se a při práci a malém synovi dálkově vystudovala v letech 1978 - 1983 na VŠE obor ekonomika zahraničního obchodu. V devadesátých letech začala úspěšně podnikat.