Miroslava Štolzová

• „Když měla babička dobrou chvíli, tak mně vykládala, jak je komunisti peskovali. Jak se dozvěděli, že jim utekl syn do Ameriky nebo do Kanady, tak jednou za týden, jak se jim zachtělo, každou noční hodinu přišli, všechno jim prohrabali. Čtrnáctkrát je vystěhovali. To bylo po Zábřehu a okolních vesnicích. Například když je stěhovali naposledy, tak na náměstí ve Štítech. Pan Hoplíček, který rozvážel v putnách uhlí, to si ještě pamatuju jako dítě, tak toho uprosili, aby je vystěhoval. Jeli do Štítů a na náměstí se jim převrátila vlečka a všechno měli rozbitý. Sporák, slepice na placku… Každým stěhováním měli škodu. Takže oni v podstatě nemohli nikde a nikam zakotvit a nikdy taky nic kloudného neměli.“

• 1

Šumperk, 07.03.2023

Měli své zkušenosti

Miroslava Štolzová v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Miroslava Štolzová se narodila 26. února 1954 v Šumperku jako mladší ze dvou dětí rodičům Miroslavovi a Libuši Vítkovým. Oba rodiče za druhé světové války povolali k totálnímu nasazení. Otec pracoval v továrně na výrobu bomb poblíž Drážďan. Kvůli nemoci se vrátil domů, za což byl zatčen a vyslýchán gestapem. Někdy kolem roku 1951 strýc pamětnice Lubomír Vondra emigroval do USA. Jeho rodiče Boženu a Bedřicha Vondrovy za to komunistický režim léta šikanoval, včetně domovních prohlídek a několikerého vystěhování. Po základní škole Miroslava vystudovala zdravotní školu v Šumperku a poté pracovala jako zdravotní sestra na gynekologicko-porodnickém oddělení v nemocnici v Šumperku. V roce 1973 se vdala za Lubomíra Štolze, s nímž pak měla v roce 1976 syna Libora a o pět let později dceru Pavlínu. Dlouhá léta pak pracovala v jeslích, poté sedm let v Charitě a jako zdravotní sestra u praktické lékařky v Zábřehu. V době natáčení v roce 2023 bydlela v Rovensku.