Josef Srnský

• „Nejdál jsme byli na Rallye Baltik, to bylo v Dánsku. To se jelo v Dánsku z Kodaně, závodilo se na ostrově. Tam se jelo samozřejmě lodí, pak se jelo lodí na pevninu, závodilo se v Dánsku na pevnině a cíl byl v Německu v Travemünde. To byly většinou rallye, ne jako dneska se to jede krátké, to jsme také jezdili rallye tři tisíce kilometrů, dva dny a dvě noci, mezi tím čtyři hodiny pauza. To jsme se akorát stačili osprchovat, najíst a jelo se znova.“

• „To si pamatuji přesně jako dneska, že jsme montovali takový ventilátor, a tak jsme praštili s prací a šli jsme manifestovat." – "To znamená toho 21. srpna?" – "Toho 21. srpna. To už létala tady ta letadla, těžká, vojenská, to už jsme jenom byli takoví... Bylo takové polojasno, byly mraky, občas byla letadla vidět, občas ne, no takže už to lítalo na Prahu.“

• 1

Vrchlabí, 20.02.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Z ciziny vozili ceny za rallye. Schovaly se v nich i režimem zakázané dárky

Josef Srnský (vpravo) se svým spolujezdcem, hercem Pavlem Novým, 1987
zdroj: Archiv Josefa Srnského

Josef Srnský se narodil 15. května 1946 ve Vrchlabí. Rodina Srnských přišla po odsunu německých obyvatel osídlovat pohraničí. Ještě jako dorostenec vyhrál 12 motocyklových závodů. Mnoho let pracoval ve vrchlabské automobilce Škoda. V srpnu 1968 spolu s dalšími vrchlabskými občany demonstroval proti okupaci Československa. Později se stal špičkovým jezdcem rallye. Několikrát se svým spolujezdcem Jiřím Syrovátkem získali titul mistrů Československa. Na jednom z nejtěžších závodů Evropy, Rallye Vltava, se v roce 1972 umístili na druhé pozici. Na mnoha dalších evropských závodech se drželi v první desítce absolutního pořadí. V roce 1979 skončil pamětník se závoděním a účastnil se již jen veteránských akcí. V roce 2023 žil ve Vrchlabí. Příběh pamětníka jsme mohli zaznamenat díky podpoře z Nadačního fondu ŠKODA AUTO.