Ing. Jan Socha

• „Demonstrace jsem spoluorganizoval, ale jenom ve Štramberku, případně v Kopřivnici. Jediné, co bylo, že někteří štramberští soudruzi, kteří věděli, že jejich chvíle skončila, říkali: ‚Socho, ty jednou budeš viset na těch štramberských javorech na náměstí. My tě tam pověsíme, až se zpátky vrátíme k moci.‘ A byly jiné takové výhrůžky, ale že by došlo k potyčkám jako v Praze, to ve Štramberku nebylo. Strhávali nám plakáty, dělali všechny možné překážky, zábrany, ale na fyzické potyčky nedošlo. Jenom na slovní.“

• „Dostal jsem se na kobereček k tehdejšímu generálnímu řediteli Hanákovi. Já jsem byl odpůrce delimitování výrob. Proč musíme dělat volant na Tatrovku v Horních Počernicích a denně pro to jezdit? Nemohli bychom to dělat doma? Tady mám technologický postup, že to bude třikrát levnější a ušetříme za dopravu. A ten pan ředitel se na mě podívá, v devátém patře tehdejší ředitelské budovy, a říká: ‚Ale Socho, co by dělali ti dělníci v těch Horních Počernicích?‘ Já říkám: ‚Pane řediteli, takovou blbost řekněte za rok stávkujícím Tatrovákům, kteří vám budou stávkovat pod oknem, že nemají práci.‘ Bohužel na moje slova došlo. Tenkrát bylo v Tatře 15 000 lidí. Delimitovala se výroba i na Slovensko a jinde a Tatrováci po privatizaci neměli do čeho píchnout a stávkovalo jich mnohem víc. Takže mě mrzelo, že z patnácti tisíc tam nakonec bylo lidí tisíc.“

• „Říkal jsem, že jsem byl tři měsíce na Novém Zélandu. Měsíc jsem chodil do anglické školy, druhý měsíc jsem si vypůjčil auto a objel oba dva nádherné novozélandské ostrovy a poslední měsíc jsem pracoval na jablečné a broskvové plantáži. Jenomže tam funguje něco, co jsme my jako generace nezažili. Tam jsou přirozené autority. Když já jsem seděl u pana domácího a dívali jsme se na televizi a zrovna tam probíhala přihlouplá hra Staňte se milionářem, tak skončili a byly tam zprávy. A pan domácí mi říkal: ‚Shut up! Drž hubu. Teď mluví nejvyšší představitelka mojí země, premiérka, paní Helen Clark. Buď potichu.‘ A já jsem mu říkal, že když mluví nejvyšší představitel mé země, můj spolužák Mirek Topolánek, premiér, tak já obvykle televizi vypínám. To jsou ty rozdíly, že v demokratické společnosti si váží svého prezidenta, svého premiéra, svého doktora, svého učitele, svého ředitele, svého policisty, svého faráře. A to tu do roku 1989 nebylo a bohužel to není ani dnes.“

• 1

Štramberk, 16.06.2021

Ani ve snu mě nenapadlo, že bych mohl být někdy starostou

Jan Socha
Jan Socha
zdroj: archiv pamětníka

Jan Socha se narodil 1. července 1956 ve Štramberku jako potomek starého kamenářského rodu. Rodina byla katolicky orientovaná, Jan nemohl studovat humanitně zaměřené obory. Absolvoval strojní průmyslovku v Kopřivnici a následně strojní obor VUT v Brně. Po jednoroční vojně v Českých Budějovicích nastoupil v roce 1981 do Tatry Kopřivnice, kam již předtím docházel jako diplomant a stipendista. První rok vykonával dělnické práce, následně působil jako projektant v technické profesi a v roce 1990 se stal vedoucím 140členného týmu. V listopadu 1990 se stal starostou Štramberku a v této funkci vydržel, s jednou dobrovolnou přestávkou, 20 let. Je podruhé ženatý, má sedm dětí.