Hynek Sobotka

• „To byl konflikt Rusů a Američanů, kdy Rusové jaksi dovezli na Kubu atomový zbraně. No, a my jsme v tom závěru, kdy už jsme měli odcházet do civilu, jsme museli tam pobýt o dva měsíce dýl v plný polní, kdy se čekalo, jestli náhodou se něco z toho nestane, ale tenkrát Chruščov svým příjezdem na Kubu nebo do Ameriky, teď nevím přesně, to ukončil a tím jsme byli propuštěni do zálohy, ale kvůli tomu jsme tam museli být o dva měsíce dýl.“

• „Jedna zajímavá stavba, kterou jsme teda postavili, bylo Bělorusko, v Gomelu, kdy jsme postavili cihelnu, která sice naběhla na zkušební provoz, ale v té době došlo k výbuchu v Černobylu, který byl asi padesát kilometrů od tohoto města, od toho Gomelu, takže se sice začalo vyrábět, ale protože hlína nebo lépe řečeno spad z tohoto výbuchu byl na to hliniště, tak tato fabrika se nikdy nespustila a zůstala mrtvá dodneška.“

• „Za židovským hřbitovem byly až poměrně dlouho odstavený dvě děla. Takže při naší dovednosti… kdy jsme získali nebo právě tady ti starší, kteří nás tady vedli, sehnali nebo našli právě v té Svitavě nějaký patrony. A samozřejmě dělo bylo dělo, takže se podařilo těmto… já jsem se toho jenom zúčastnil, protože jsem byl malej nebo lépe řečeno menší… tak se jim to podařilo odstřelit, což potom děla byla odstraněna i z Židenic, kde poměrně dlouho stály.“

• 1

Černovice u Brna, 10.08.2020

Hráli jsme bigbít, dokud to někdo nepřišel zakázat

Hynek Sobotka v mládí
zdroj: archiv pamětníka

Hynek Sobotka se narodil 28. prosince 1943 v Černovicích u Brna a jeho rodina vlastnila hospodářství. Od dětství se věnoval hudbě, hrál na harmoniku a později na klarinet. S kamarády na průmyslovce založil kapelu Antares, jednu z prvních bigbítových skupin na Brněnsku. Na začátku 60. let nastoupil na vojnu, která se mu o pár měsíců prodloužila kvůli vypuknutí karibské krize. Po vojně se oženil a působil jako projektant u Přerovských strojíren. V rámci zaměstnání procestoval velkou část tehdejšího východního bloku. Hudbě se věnuje dodnes.