Zdeněk Slezák

• "V roce 1968 jsme byli na podzim se skautským oddílem, jelo nás pět, jeli jsme na výlet tady, Karlštejn, Mořina, Srbsko a podobně. No a vraceli jsme se zpátky z toho výletu a šli jsme tady v Srbsku přes ty lomy, co tam jsou, vedle Berounky. A protože předtím se tam nějak filmovali, myslím že Zlatokopové z Arkansasu nebo co, a sundaly se tam zábrany, které zabraňovaly tomu, aby tam lidi nespadli do šachet, které byly po výtazích dolů. No a my jsme to samozřejmě nevěděli, protože jak bychom to mohli vědět. A šli jsme tam, já jsem šel napřed se svým kamarádem, a my jsme slyšeli takovou ozvěnu, takže jsme se vrátili. Ale ti druzí dva kluci, ti naši kamarádi, ti tam šli a prostě spadli dolů. Jeden se zabil na místě a druhý, ten můj kamarád, ten pak zemřel za tři dny v nemocnici v Berouně."

• "A jednoho dne jsme přišli takhle večer zpátky do hotelu a tam seděli všichni okolo stolu a my jsme byli utahaní, tak jsme si objednali nějaké jídlo, a vedle u stolu všichni seděli a poslouchali rádio. Poslouchali nějakou úplně dementní, z mého pohledu, rozhlasovou hru, jak tanky útočí na Československý rozhlas a střílí se v Praze. A já jsem si říkal, co zas blbnou, snad už jsme všechno prožili, 5. květen, Pražské povstání a podobně, co to najednou ty lidi tak zajímá? Ale postupně najednou jsme zjistili, že se to úplně netýká druhé světové války, ale že se to týká současnosti."

• "Babička, pamětnice dvou světových válek, okamžitě řekla: 'Děti, musíme nakoupit nějaké zásoby, musíte se připravit na to, že může být válka.' Takže se kupovaly nějaké potraviny, mě vzala do sportu a tam mi koupila boty, protože říkala: 'Hele, tobě už bude tolik a možná, že někam budete muset jít, tak ti musíme koupit pořádné boty na cestu.' Takže jsem měl tehdy takové pohorky, které mi pak vydržely asi dvacet let ještě, protože opravdu to byly tehdy bytelné boty. Takže to mi pořád připomínalo tu dobu."

• 1

Dobřichovice, 23.03.2019

Slyšet v noci střelbu z kulometu není žádná legrace

Zdeněk Slezák v roce 2019
zdroj: PNS

Zdeněk Slezák se narodil 13. listopadu 1953 v Praze do lékařské rodiny. Dětství prožil v okolí pražského Edenu, na tehdejší pražské periferii. Chodil sem na základní školu Vladivostocká. Vzpomíná především na období pražského jara, které mu přineslo možnost vstoupit spolu s nejlepším kamarádem do Junáka, a na okupaci Československa v roce 1968, kterou částečně prožil v Tatrách a částečně v Praze. Plánovaná cesta na brigádu - sběr jahod do Velké Británie už v roce 1969 nebyla možná. Po nástupu na gymnázium Přípotoční měl konflikty s komunistickou profesorkou.