Anna Šebková

• "Byli jsme nakupovat na Václavském náměstí, kde byla jedna z těch demonstrací, a to se mně strašně tehdy líbilo. My jsme vlastně s mým tříletým synem tam nakupovali, dole na Václaváku, a najednou lidi začali křičet, že se ženou vodní děla seshora i zezdola, že najíždějí na celé ty manifestanty. No a teď já tam zůstala mezi těmi lidmi a všichni najednou začali křičet: ‚Pozor, pozor, udělejte cestu!‘ A dostala jsem se jenom díky uličce, kterou nám udělali ti lidi, tak jsem se dostala doprostřed Václaváku do metra a mohla jsem s tím dítětem dolů do metra. Protože jinak ta vodní děla tlačila seshora i zezdola a vlastně asi bych tam s tím dítětem byla někde zůstala, jestli by nás vystříkali, asi jo."

• „Dřív – nevím, jestli vy to víte, ale určitě jo – dřív se psaly posudky a každý z nás ze sourozenců jsme měli v posudku nejenom, že jsme byli věřící rodina. Ale ještě v šedesátém osmém, kdy se otevřel skauting, tak jsme vstupovali do skautingu a v době normalizace se i tato část dávala do posudku, že jsme navštěvovali protistátní organizaci.“

• 1

Vyvázla jsem z toho dobře

Anna Šebková, 2023
Anna Šebková, 2023
zdroj: Post Bellum

Anna Šebková se narodila 21. dubna 1954. Její rodina byla věřící, což se jí i jejím čtyřem sourozencům negativně propsalo do jejich kádrového posudku. K tomu se přidal i vstup do skautského oddílu v období pražského jara. Srpnovou invazi vojsk Varšavské smlouvy intenzivně prožívala, pamatuje si na velký strach, tanky a obrněnce v pražském parku Grébovka i zděšení z projíždějících tanků s kulomety. Základní školu dokončila v roce 1969, kdy se ještě naplno nerozjely normalizační prověrky, a tak mohla nastoupit na svůj vysněný obor, a sice zdravotní sestra. Její mladší sourozenci už takové štěstí neměli. Po absolvování školy nastoupila do dětského domova, kde dlouhé roky pracovala. V roce 2023 žila v Praze.