PhDr., CSc. Michael Šebek

• „Řeknu zážitek z toho 21. srpna. Já jsem měl domluvenou stáž v psychiatrický klinice v Hradci Králové, což bylo dobrý. Chlumec je 25 km od Hradce, takže, to jsme měli předepsaný, že musíme mít praxi nějakou, takže jsem to měl tam. Ráno jsem přišel do vlaku, v půl sedmý, takový ty dělnický vlaky, si sednu, a tam ty lidi říkali, ono se něco děje v Praze, a okupace, a takovýhle věci, takže jsme byli všichni pěkně vyděšený. A když ten vlak dojel do Hradce Královýho, tak nad Hradcem Královým lítaly stíhačky. Tenkrát říkali, že jsou polský, to tam měla ta polská armáda. A řeknu vám zážitek, kterej mi připadá jako úžasnej. Já, když jsem se dostavil na tu kliniku, kde byli těžký pacienti se schizofrenií, endogenními depresemi, lidi blokovaný psychicky, a prostě všichni vstávali nebo byli pryč z těch postelí, všichni koukali na ty stíhačky, a když jsme s nimi mluvili, oni byli úplně v realitě, rozumíte? Halucinace, bludy, endogenní deprese, kdy ty lidi nereagujou na nic nebo jsou apatický, tak všichni byli zaktivizovaní. A najednou prostě, ten vztah k realitě, v tom ohrožení, jaký tam bylo, tak bylo úplně normální, jako u všech nás, který jsme tam přišli stážovat a léčit a já nevím co všecko.“

• „Pro mě bylo důležitý také něco dělat s tou svou psychikou, nějakou motivaci jsem musel mít, no a to, co určitě v tom hrálo roli, to byl jakýsi můj profesionální způsob disidentství. Jako, já jsem nechtěl dělat marxistickou psychologii, kterou nám vnucovali. Takže jsem šel do oboru, který byl polozakázaný, on byl vlastně zakázán ideologicky, on nebyl zakázán tak, že to nesmíte dělat, on byl zakázán jako něco, co se neshoduje s marxismem-leninismem. Takže to vlastně bylo podzemí, zvláštní podzemí, který ovšem koukalo trošku ven, protože, jak říkám, ta odborná veřejnost věděla, že psychoanalytici tu jsou, a dokonce se vědělo, kdo všechno to je, ale současně se to drželo v tajnosti.“

• „Samozřejmě, ve škole byl brainwashing, komunistickej. Ten byl chvílema silnější. Já jsem někdy kolem desátýho-jedenáctýho roku přesvědčoval dědečka, že komunismus je lepší. A ten dědeček, to vidím jako dneska, musím říct, že je mi to trochu líto, je to dávno, oni taky procházeli brainwashingem, pustili si rádio, vždyť ty informace z toho rádia Svobodná Evropa, to jste chvíli něco slyšeli, chvíli ne. Ty vysílačky byly rušený, strašným způsobem, takže ty věty se tu a tam ztrácely, nebo se ztrácely celý odstavce, který tam četli. No takže, když jsem mu to říkal, tak on říkal: ,No vy jste už ta jiná generace, a možná máš pravdu‘. A to je strašně silný, jak ten tlak na toho masarykovce a benešovce, jak byl ohromnej, a jak v tom stáří vlastně už nevěděl.“

• 1

• 2

• 3

Dějinné proměny se dějí skrze nás

Student SVVŠ Ohradní
zdroj: Archiv pamětníka

Michael Šebek se narodil 18. října 1946 v Praze, v rodině houslisty Jaroslava Šebka a Zdeňky Šebkové, rozené Filounkové. Rodina byla vždy orientována silně antikomunisticky. Od svých středoškolských let se pamětník vážně zajímal o poezii, literaturu a divadlo, avšak pod vlivem knihy Ivo Pondělíčka „Rozumíte sami sobě?“ zvolil studium psychologie. Během studií na FF UK byl hluboce osloven psychoanalýzou, kterou marxistická ideologie těžce zatracovala, a pod vedením Pavla Tautermana započal psychoanalytický výcvik. V 70. a 80. letech se účastnil bytových seminářů a odborných aktivit neoficiálních psychoanalytických skupin. V roce 1989 se stal přímým asociovaným členem Mezinárodní psychoanalytické asociace (IPA - International Psychoanalytical Association). Po sametové revoluci pamětník inicioval vznik oficiální České psychoanalytické společnosti, spoluzakládal Českou společnost pro psychoanalytickou psychoterapii a Brněnský institut psychoterapie. V současnosti (2021) se věnuje pedagogické činnosti a soukromé psychoanalytické praxi.