Karl Schwarz

• „Můj otec se seznámil s právníkem v Praze, který mu zprostředkoval kontakt ke dvěma mužům, kteří nám v rámci kupónové privatizace pomohli koupit podíly, a myslím, že proto padlo rozhodnutí na Jihlavu. Jihlava byla stejně velká jako Zwettler, ale bylo tam zaměstnáno třikrát více zaměstnanců. V průběhu dvou let se nám podařilo v rámci kupónové privatizace postupně získat podíly, až jsme vlastnili 78 procent.“

• „Byl to můj otec, kdo s velkým zájmem sledoval v televizi, jak padly hranice: v Berlíně, Maďarsku a pak v Československu. Samozřejmě jsme věděli, že Česko je národem pivařů, že zde existuje pivní kultura – a to nás jako pivovarnickou rodinu zajímalo. Můj otec s maminkou v sobotu [18. listopadu 1989] jeli směrem na československou hranici, aby si to všechno prohlédli. Jeli směrem na Gmünd – České Velenice. Po několika dnech mě vzali s sebou, prohlíželi jsme si to tam, teprve teď jsme tam mohli jít. Byla to velmi napínavá zkušenost.“

• „Jako dítě jsem si skutečně myslel, že Země je placka a někde končí – a tam člověk spadne dolů. A tak jsem měl opravdu až do otevření hranic pocit, že svět končí severně od hranic Rakouska, aspoň v mých představách. Z hodin zeměpisu jsem toho hodně věděl o bývalém Československu a sousedních zemích, ale neměli jsme k naší sousední zemi vztah ani pocitově, ani nás to nezajímalo.“

• 1

Zwettl, 24.05.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Podnikání v Česku málem zapříčinilo zkázu rodinného pivovaru ve Zwettlu

Karl Schwarz
Karl Schwarz
zdroj: Post Bellum

Karl Schwarz se narodil 4. února 1968 v městečku Zwettl v Dolním Rakousku, které bylo v té době vzdáleno asi 30 kilometrů od železné opony. Jeho otec Karl Schwarz st. od roku 1959 vlastnil rodinný pivovar Zwettler. K vedení podniku vedl i svého syna Karla. Po pádu komunistického režimu se otec pamětníka rozhodl, že chce vstoupit na československý pivovarnický trh, a proto se rozhodl na počátku 90. let prostřednictvím kupónové privatizace koupit jihlavský pivovar Ježek. Podnikání v Československu / České republice se ale příliš nedařilo, což si Karl Schwarz ml. dobře uvědomoval a svému otci řekl, že převezme rodinný pivovar pouze tehdy, pokud se jihlavského podniku vzdá. Tak se i stalo. V druhé polovině 90. let rakouský majitel prodal Ježka belgické společnosti a v roce 1996 Karl Schwarz ml. převzal vedení rodinného pivovaru ve Zwettlu po svém otci. Ve vedení společnosti je dodnes (rok 2022).