Hana Schmidtová (* 1950)

Šlapali jsme ve skle

• v září 1968 otec Jaroslav Velek přesídlil do Německa

• v roce 1970 se s matkou neúspěšně pokusily za otcem vycestovat

• otec se vrátil k rodině do Československa

• v době natáčení v roce 2021 žila pamětnice v Rokycanech

V noci z neděle 25. na 26 srpna 1968 se ozývaly z krašovského vysílače na západě Čech hlasité rány. Obyvatelé blízké vesnice Bezvěrov věděli, že právě tam mířili vojáci Varšavské smlouvy. V pondělí ráno se tehdy čerstvě osmnáctiletá Hana Velková se svým otcem vydala přímo k poničenému vysílači a na vlastní oči viděla, jakou zkázu dokážou vytvořit kulky okupantů na vysílači, jehož prostřednictvím do té doby znělo svobodné vysílání plzeňského rozhlasu.

Otec vlastnil prodejnu s koňským masem

Hana Schmidtová, rozená Velková, se narodila 1. července 1950 v Horšovském Týně, kde její rodiče Jaroslav a Blažena Velkovi vlastnili řeznictví zaměřené na koňské maso. V rodině byla druhým dítětem po o rok starší sestře Jaroslavě. V roce 1951 stát provozovnu vyvlastnil a na umístěnku přesunul rodiče do Lužan, odkud společně se sestrou pamětnice dojížděla vlakem do školy v nedalekých Přešticích. V jejích patnácti letech se rodina odstěhovala do Bezvěrova. Tatínek objížděl okolní vsi s pojízdnou prodejnou a maminka prodávala v řeznictví. Po dokončení deváté třídy v Toužimi se Hana vyučila prodavačkou v Plzni, kde po tři roky žila na internátě. Čtvrtý rok studia strávila na praxi v bezvěrovském obchodě, který se nacházel přímo v budově, kde žili její rodiče.

Co se dělo na vysílači Krašov?

Bezvěrov byl oproti Plzni zanedbanou vesnicí, ve které se nacházelo pouze jednotné zemědělské družstvo, jeden obchod, pošta, škola a hospoda. V budově místního národního výboru měli také promítací sál, kam občané mohli chodit na filmové projekce. Nejvýznamnějším místem v okolí byl dva kilometry vzdálený vysílač Krašov, který poskytoval televizní i rádiový signál pro značnou část západních Čech. Tatínek pamětnice byl velmi přátelský člověk a měl známé i mezi krašovskými techniky. „Takže jsme se tam i dostali. Tenkrát jsem byla i na tom vysílači nahoře. Ten vysílač měřil 305 metrů. A jeli jsme tím výtahem nahoru a byl tam úžasný výhled,“ vzpomíná Hana Schmidtová.

V neděli 25. srpna 1968 byla pamětnice na projekci v kině. Cestou domů místní rozhlas hlásil, že se občané vsi nemají zdržovat venku a na silnici, protože budou projíždět „spřátelená“ vojska. Po desáté hodině Bezvěrovem projely tanky a ozbrojená vozidla. Na Krašově totiž vzniklo improvizované televizní studio, které vysílalo necenzurované informace o pohybu vojsk. „Slyšeli jsme rány v tu neděli večer. Tatínek volal do rozhlasu, že tam zajeli s těmi tanky,“ vzpomíná. „Měli jsme strach. Hlavně o ty lidi – ty techniky, my jsme o nich vůbec nic nevěděli.“ Následujícího dne ráno se pamětnice s otcem vydali na obhlídku. Její nejhorší obavy se naštěstí nenaplnily: nikdo nezemřel. Ale uvnitř vysílače byla spoušť. Šlapali ve skle z rozstřílených obrazovek, výplní a oken. „Do všeho, co se lesklo, stříleli.“ Postupně se dozvídali pravdu o předchozích událostech z výpovědí známých techniků, například Vojtěcha Chumana.

Sovětská technika projela Bezvěrovem a dojela k vysílači. Vojáci nečekali na otevření brány, prostě ji projeli tankem. Všechny techniky vyhnali ven před vysílač. Tam je u strouhy obrali o peněženky s doklady a odjeli pryč. Technici nevěděli, jestli přijdou o život, nebo co mají dělat. Po odjezdu vojáků se mohli vrátit do zničeného vysílače a vyčíslit škody. Pamětnice situaci z rána popsala slovy: „Bylo to absolutně zdevastované, to jsem nikdy neviděla…“ Technici, kteří zrovna neměli službu, se rozjeli domů k rodinám.

O útoku okupantů na krašovský vysílač se více dočtete v článku Markéty Čekanové v Magazínu Paměti národa.

Chtěly jsme odejít za tatínkem do Frankfurtu

V září 1968 otec Jaroslav Velek odešel pracovat do německého Frankfurtu, uměl totiž výborně německy – za války byl nasazen na práci v řeznictví v městě Oelsnitz. Dělal tam legálně na pracovní vízum, takže se mohl vracet na návštěvy. Pracoval v české hospodě, kde se scházeli krajané. Plán byl, že ve Frankfurtu zajistí ubytování i pro manželku s dcerou (starší dcera Jarka už byla vdaná v Plzni a o odchodu nepřemýšlela). V roce 1970 bylo všechno připraveno k odchodu. „A když jsme měly vyřízené pasy, dali nám do nich razítko neplatné. Tím pádem jsme nemohly vycestovat.“ V únoru 1970 tak Jaroslav Velek opustil hospodu ve Frankfurtu a vrátil se do Československa za rodinou.

Pracovala jsem v obchodě u Němky, která skoro neuměla česky

Nevrátil se ale do řeznictví v Bezvěrově. Jaroslav Velek přes známosti získal nové umístění do řeznictví v Hrádku u Rokycan. V červnu 1970 se pamětnice vdala a narodila se jí dcera Andrea. S manželem žili v osadě Ostřetín, spadající pod Bezvěrov. Ostřetín byl osídlen především sudetoněmeckým obyvatelstvem. Podle vyprávění pamětnice totiž po válce v osadě nikdo nezůstal, a se tak místní stáda koní potulovala bez péče. Z vlaků připravených k odjezdu do Německa tak několika německým rodinám povolili návrat do Československa s tím, že se ale nevrátí do svých nemovitostí, ale zaplní prázdné domy v Ostřetíně. Mezi nimi se tak do osady dostala i rodina jejího manžela.

Pamětnice v osadě pracovala v obchodě u Němky, která moc neuměla česky: „Říkala mi: Hana šla, Hana podala.“ Manželovi rodiče byli „zatvrzelí Němci, takoví, že nechtěli mluvit česky“. Těžce nesli, že po válce přišli o nově postavený dům a byli přestěhováni právě do Ostřetína, kde se museli starat o koně. Po roce manželství ukončil rozvod, a tak se pamětnice i s dcerou vydala za rodinou do Hrádku u Rokycan, kde začala pracovat v obchodním domě. V roce 1975 se vdala za Vladimíra Duška, který do tohoto manželství přišel s šestiletou dcerou Martou.

Společně žili v bytě 1+1 v Rokycanech. Velmi proto přivítali výstavbu nových panelových domů pro zaměstnance továrny, kde manžel pracoval. Ten tedy podepsal závazek na deset let. Vzali si půjčky a za třicet tisíc československých korun zakoupili byt v novostavbě, kam se na Vánoce roku 1976 nastěhovali. „Tady ještě byla prkna, bahno. Nebylo to upravené. Ale byli jsme rádi, že bydlíme.“

Člověk nechápal, že se něco takového může stát

V listopadu 1989 byl u manželů na návštěvě příbuzný, voják Darko, umístěním ve Stříbře. „Chtěl popřát své sestřenici k narozeninám.“ Dcera Andrea ale nebyla doma, byli totiž s otcem na narozeninovém výletě v lomech Amerika. S pamětnicí tak trávili večer čekáním na jejich návrat a sledováním televize, kde se mluvilo o dění v Praze. „Pro mě to bylo jako malý zázrak. To člověk nechápal, že se něco takového může stát a že se toho ještě dožijeme.“ Darko ale prožíval smíšené pocity. Nevěděl totiž, co se bude dít. Musel se jen co nejrychleji vrátit. Mohlo totiž dojít k nasazení armády. Dcera Andrea se aktivněji zapojila do revolučního dění a zbytek listopadu trávila v Praze.

Od revoluce si pamětnice užívá možnosti vycestovat do zahraničí. Každý rok vyjíždí do světa s přáteli. V roce 1991 opustila obchodní dům v Hrádku u Rokycan a začala prodávat textil v Rokycanech. V roce 2002 nastoupila do německé firmy Borgers, ve které strávila šest let před svým odchodem do důchodu. Nečinnost jí ale nevyhovovala, a tak i nadále na zkrácený úvazek prodává v prodejně textilního zboží. „Abych se doma nenudila.“ V roce 2021 si Hana Schmidtová stále přivydělávala prací v obchodě a žila ve svém bytě v Rokycanech.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vít Oliberius)