Doc. RNDr., Csc. Sylva Šantavá

• „Jo a my z těch Rozdrojovic jsme se potom plazili do Brna, a protože už se střílelo, tak jsme šli příkopem vedle silnice. A za mnou šel doktor a přede mnou jeho manželka a teď najednou nade mnou stojí takovej chlap a říká: ‚Davaj časy!‘ A já jsem nevěděla, co to je ‚časy‘, tehdy, tak jsem si říkala, co on mluví o počasí? ‚Davaj časy!‘ A ten za mnou na tu svou manželku: ‚Hoď mu ty cibule!‘ Tak ona odepla z ruky hodinky a hodí mu ty cibule a doktor říká: ‚Kde to jsme, ona hodinky, který se vůbec nedostanou, dává tady tomu...‘ A on to sebral a potom teda odešel.“

• „No, to se muselo nastoupit taky v určitou dobu, to byla nevýhoda, že jo. Já jsem musela nastoupit strašně brzo ráno. Já vím, že jsem tady měla spolužáka, který taky byl u té elektriky, tak jsme vždycky chodili. Nó, já jsem sloužila u té elektriky a teďka my jsme na konečné stanici, mně byla zima na ruce. Tak řidič přišel a říkal: ‚Víte co, pojedeme pomalu a vy klusejte za náma, zahřejete se.‘ Tak jsme to tak udělali. A teď lidi: ‚Ujela vám průvodčí!‘ No prostě lidi na chodníkách volali, ať zastaví, aby ho průvodčí mohla doběhnout, si vzpomínám.“

• „Já jsem tady chodila do školy, jak říkám, nám tehdy tu oktávu zavřeli, takže já jsem byla nasazená u elektriky. Všem Čechům snížili známku o jeden stupeň. Já si vzpomínám, že jenom mně nechali známku z matematiky jedna. Potom posbírali ty židovský děti od nás. Tehdy se posílaly... kam se to posílalo, že...“

• 1

Už od mala jsem chtěla učit matematiku

Sylva Šantavá
Sylva Šantavá
zdroj: Archiv pamětnice

Sylva Šantavá, rozená Krohová, se narodila 17. srpna 1926 v Praze do rodiny architekta Jiřího Krohy a Miloslavy Krohové. Do pěti let vyrůstala v Mladé Boleslavi, která je silně spjata s tvorbou jejího otce. V Sylviných pěti letech se rodina přestěhovala do Brna za otcovým zaměstnáním, který byl jmenován profesorem na brněnské technice. Matka byla v domácnosti a věnovala se dceři. Sylva Šantavá navštěvovala mj. hodiny klavíru u bratra Huga Haase, Pavla Haase, který bydlel v sousedství. Vzpomíná, jak jednoho dne přišla do třídy a všechny židovské děti byly pryč – odsunuty do židovské školy. Už je pak nikdy neviděla. Později šel do transportu, ze kterého se nevrátil, i Pavel Haas. Když byla Sylva v oktávě, Němci zavřeli gymnázia a ona byla nuceně nasazená. Matka jí zařídila místo průvodčí v tramvaji. Konec války strávila s matkou za Brnem v obci Rozdrojovice, odkud se příkopem plazila zpět do domu v centru Brna. Věnovala se studiu matematiky, kterou měla velmi ráda, a aktivně sportovala – lyžovala a hrála tenis. Za studijních let poznala i svého budoucího manžela, se kterým měla dvě děti – dceru a syna. Po skončení studií na vysoké škole zůstala jako vyučující. V roce 1966 se stala první československou docentkou matematiky, na kterou studenti rádi vzpomínají pro její výukové metody i dostatek času na individuální práci. V roce 2022 žila s dcerou v Brně, v domě, který její otec postavil.