Ing. Jiří Rak

• "Mě ten dojem té spokojenosti narušil ten rozchod se Slovenskem. To mě na začátku, jako málokoho, napadlo, že se k tomu může dojít a ono to začalo. On ten listopad k tomu přispěl podle mého názoru. Ten listopad, který... Ti Slováci jsou dost mentálně odlišní od nás, přestože si to mnozí nemyslíme. Já si to myslím, přestože tam mám přátele. Mají prostě jiný pohled na mnoho věcí, listopad (1989) jim nebyl vlastní, Havel jim nebyl vlastní, my jako Češi podle mého názoru jsme většinou málo byli schopní pochopit jejich vnímání světa. Určitě jsme to nemysleli zle, ale určitě jsme vůči nim vystupovali často tak trošku nadřazeně a protektorsky, i my, kteří jsme to neměli v krvi. Byla samozřejmě spousta lidí, kteří na Slováky koukali svrchu. I většinově jsme si mysleli, že oni sdílejí všechno tak radostně jako my a nedokázali jsme pochopit, už to bylo to špatný, že jsme nedokázali pochopit, že oni cítí ty věci jinak. Takže listopad nebyl jejich, Havel nebyl vůbec jejich, ten v tom chodit neuměl na Slovenku. Takže když ho uvítali rajčaty, tak se tomu jenom divil. To byla ta jeho naivita jeho, v tom jak byl fajn nebo jako demokratický a tak dále. Tak tohle nedokázal nikdy pochopit. A já se jim nedivím, že se ozvali a chtěli být sami. Jim to Československo... Oni tak nějak strádali za Novotného, prezidenta Novotného to si pamatuju z dětství, jak se prostě k nim choval povýšeně. A při návštěvách Slovenska tam napomínal místní funkcionáře nebo přijel do JZD a poslal předsedu převléct si košili a tak dále. Takže to byl Novotný, to muselo být pro Slováky pocitově hrozné a tak se chopili první příležitosti a šli. Dnes se říká, že to způsobil Mečiar s Klausem. Já myslím, že to není pravda. Já si pamatuju, že oni bytostně... To si musíme pamatovat všichni, co jsme starší. To byly takové ty ohně osvobození. Oni v tom létě toho 1992 roku chodili po těch horách a tam zapalovali ty ohně a tam se sdružovali a chtěli to Slovensko. No a byly rafačky v parlamentu, byla válka o pomlčku, a to spělo k tomu, že ten Mečiar s Klausem rozhodli, že než se dohadovat, bude lepší se rozejít v přátelství. A to se nějak zvládlo, každý jde svou cestou, holt to tak je a asi to není špatně. Byť by se nám srdečně líbilo, alespoň nám Čechům Československo....já si pamatuju, že já nebo my tady hodně jsme říkali, že jsme Čechoslováci, my Češi jsme říkali, že jsme Čechoslováci v Československu. Slovák nikdy neřekl, že je Čechoslovák, Slovák vždycky řekl, že je Slovák. V tom vidím ten rozdíl. Jak jsme to chápali my. Oni chápali svoje Slovensko a my jsme chápali, že jsme občany Československa."

• "Já na to mám vzpomínku poměrně konkrétní. Protože dědeček z Brna byl zrovna v Praze a já přišel domů odpoledne z družiny. Dědeček byl u nás v obýváku a vyprávěl zrovna, já si pamatuju ta slova. Říkal, že viděl hořící pochodeň lidskou. To jsme koukali. A on vyprávěl, že seděl v tramvaji, která jela Václavákem nahoru k Muzeu a zahýbala k hlavnímu nádraží. To tehdy šlo, dnes je tam magistrála. A viděl hořící osobu, jak utíká od rampy muzea k Domu potravin na rohu a jak z budky... Tam na křižovatkách tramvají byly budky, kde seděli výhybkáři. Tak vyběhl výhybkář a obrovským kabátem začal tu osobu, toho Palacha, prostě plácat kabátem a hasit oheň. Tak to on viděl z té pomalu okolo jedoucí tramvaje, takže dědeček tramvaják z Brna přijede vozit se pražskou tramvají jako cestující a uvidí zrovna v tu chvíli na vlastní oči tu situaci. Takže téměř v přímém přenosu. A ještě něco, moje matka ho na VŠE učila, ona ho měla v nějakém kroužku. -„Mluvila o něm?-" „Mluvila zpětně, že si ho příliš nepamatuje, že nepůsobil výrazně, ale při tom kvantu studentů. Většina nezaujala natolik, aby... Nebyl ničím výjimečným na první pohled. To bylo všechno, co k tomu řekla."

• "V tom šedesátém osmém šedesátém devátém, kdy tedy už jsem měl věk to vnímat. Možná že v sedmi letech by to moc nebylo, v těch deseti jedenácti už jo. Takže už jsem byl v obraze. A to jsem byl tak v obraze dokonce tak, že v tom osmašedesátém v březnu jsem jako jedenáctileté dítě, to už mě rodiče pouštěli z Žižkova do Prahy, tak jsem jel na Pražský hrad, nacpal jsem se na nádvoří, kde byla spousta studentů, kteří tam vyčkávali volbu prezidenta republiky. V tom březnu 1968. A byli, pokud se nepletu, dva kandidáti. Armádní generál Ludvík Svoboda a ten druhý se jmenoval Císař, doufám, že Čestmír Císař, nevím, jestli to jméno říkám správně. Ten byl výrazně mladší, kolem čtyřicítky. A ti studenti skandovali, že chtějí Císaře. A Císař pak vyšel na balkon ven a ty studenty oslovil: ‚Já vám děkuji za podporu.‘ Já si to teď úplně nepamatuju, ale mám to před očima. A tak jim říkal: ,Já vám děkuji, studenti, za podporu, ale přijměme volbu Ludvíka Svobody, neboť je to člověk, který vzhledem ke svým letitým zkušenostem, má napojení na sousední země a je zárukou míru.‘ Tak studenti zamrmlali, ale protože v té společnosti, hlavně v těch starších a nejstarších, jméno Svoboda bylo symbolem velké statečnosti. On napsal Z Buzuluku do Prahy, pokud se nepletu. Lidi tehdy věděli o jeho vojenském životě za války a jeho bojích na Dukle. Přestože ty informace pak, jak se přenesou, nebyly úplně jednoznačné. Ale v té době byl bezvýhradným hrdinou a ta volba prezidenta republiky byla přijata jednoznačně. Takže u toho jsem byl jako dítě, když na tom nádvoří ti lidi čekali, až bude zvolen."

• 1

Ústí nad Labem, 02.03.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Ústecký kraj

V jedenácti letech viděl, jak rozvášněný dav vymlátil v Praze Aeroflot

Jiří Rak jako voják základní služby, Cheb, 1980
zdroj: archiv pamětníka

Jiří Rak se narodil 14. května 1957 v Praze. Pocházel z intelektuální rodiny, jeho maminka učila na Vysoké škole ekonomické, otec také pracoval ve školství. V roce 1969 se stal pamětník krátce skautem, než režim hnutí, už podruhé, zakázal. Když mu bylo jedenáct let, poslali ho rodiče do ozdravovny v Jetřichovicích na Děčínsku, kde odstartovala jeho celoživotní láska k Českosaskému Švýcarsku. Už jako gymnazista pak organizoval pro spolužáky do tamní krajiny výlety. Jeho rodiče nesouhlasili se srpnovou okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy, přišli o práci a byli vyloučení z komunistické strany. Kvůli tomu měl Jiří Rak problém dostat se na vysokou školu, díky matčiným konexím ji ale nakonec vystudoval. Na vysoké škole potkal svou manželku Hanu, v roce 1982 se vzali na zámku v Libochovicích. Vychovali spolu syna Martina a dceru Alenu. Po několika letech práce ve firmách zabývajících se technickými plyny nastoupil v roce 2005 na pozici destinačního manažera v Obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko v Krásné Lípě na Děčínsku. V roce 2008 se vydal jako zástupce firmy Linde Technoplyn na Ural, v Jekatěrinburgu pomáhal tři roky rozvíjet prodej technických plynů. Do destinační agentury České Švýcarsko se později vrátil na svou původní pozici, po odchodu do důchodu pak pracoval v agentuře na částečný úvazek. V roce 2023 žil pamětník střídavě v Praze a Krásné Lípě.