Jaroslav Pouzar

• „Samozřejmě jsem byl rád, ale zase jsem nevěděl, co bude. Neumíte řeč, neumíte anglicky, ani jsem nevěděl, kde je Edmonton, ani jsem nevěděl, že hraje NHL. Znali jsme jenom New York, Boston, Quebec nebo Montreal. Edmonton, to jsem ani nevěděl, kde to je. Musel jsem se podívat na mapu a zjistil jsem, že to je v Albertě a je tam zima. Tak jsme tam letěli s rodinou, nevěděli jsme, co si máme vzít s sebou. Přiletěli jsme na letiště a tam televize, rozhovory se mnou, já neuměl anglicky a ptali se mě na Gretzkého. Já jsem ho v té době vůbec neznal, ale když jsem pochopil, že se na něj ptají, tak jsem ho vychválil. S manželkou jsme měli každý jeden kufr a s sebou dceru. Byl tam jeden hráč s pick upem, myslel asi, že přijedu s patnácti kuframa. A že mě naloží na ten náklaďák a povezou mě do města. Já měl jen dva kufry, tak mě vzal ten Barry Frazer, ten šéf skautů. Povídali jsme si a já jsem se ptal, jestli mě pošlou do školy na angličtinu. A on povídá: ,Ne, vždyť mluvíš dobře!‘“

• „Hned druhý den mi pan profesor volal, říkal: ,Pane Pouzare, měl byste co nejdřív nastoupit na léčení. Není to na hodiny a na minuty, ale bylo by lepší, kdybyste přišel dřív.‘ Řekl jsem: ,V úterý tam jsem.‘ V úterý jsem tam přijel, nasadili mi chemoterapii, vytrhali mi zuby, kde zjistili, že mám váčky. Dohodli jsme se, že nebudu na práškách, ale půjdu na transplantaci kostní dřeně. To je taková těžká a velmi riziková léčba, ale když se povede, ten člověk má šanci, že tu bude dlouho. Kdežto na těch práškách sice taky nějakou dobu, rok, deset let, ale nikdo vám to neřekne… Já jsem bojovník, do všeho jsem šel po hlavě. Tak jsem řekl, že jdu na transplantaci. Vytrhali mi zuby, nesměl jsem mít žádnou infekci. Podstoupil jsem první chemoterapii, poslali mě domů, potom hledali dárce. Byl jsem doma na práškách. Za dva měsíce mi volali, že dárce mají. To šlo rychle. Byl to nějaký Němec z Hamburku. A abych nastoupil. Tak přes Vánoce a Nový rok jsem byl zavřený v takové místnosti, která má 2 x 3 metry. Je tam postel, televize a nic víc. Přes okno vám napíchají hadičky, tam vám dávají vepřovou, svíčkovou přímo do žíly, protože nemůžete jíst, to ani nejde. Předtím jsem měl týden prášky na chemoterapii, asi 140 prášků denně, tím si zničíte sliznici, žaludek, všechno, ale ta zabije vlastní výrobu krve. Přestanete vyrábět krev a jste vlastně mrtvej. Stačí, když se říznete, vykrvácíte, stačí váček v zubu, a na infekci umřete. Je to taková místnost – říkají tomu ostrov života.“

• „Od roku asi 1972, když jsem byl v nároďáku, a tady jsem byl jeden z nejlepších hráčů Motoru – my jsme byli zaměstnaní, ale do práce jsme nechodili. Byli jsme zaměstnaní ve fabrikách. Každý byl někde jinde, já byl v Motoru, kde jsem bral v té době asi 2000 korun. To byly na tu dobu dost slušné peníze. I když v Dukle Jihlava ti kluci, co podepsali vojnu, brali 6000 měsíčně. To byly obrovské peníze, v té Dukle. Ale nám to na život stačilo, 2000 byl dobrý plat, v klidu jsem rodinu uživil. Ještě jsme k tomu vyhráli občas nějaké peníze. Když jsme byli druzí na Izvestiích nebo jsme vyhráli mistrovství světa, dostali jsme 40 nebo 50 tisíc a přednostenku na žigulíka, abychom nemuseli stát frontu. Takže jsme si docela dobře žili. Ale nebylo to na to, že bychom zabezpečili celou rodinu na celý život, jako to mohou dnes dokázat někteří hráči, kteří odcházejí do NHL.“

• 1

České Budějovice , 20.09.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Tipsport pro legendy

Musel jsem Kanaďanům ukázat, že se nebojím

Koncem 70. let už byl Pouzar dvojnásobným mistrem světa a velkou oporou českobudějovického týmu
zdroj: archív Motor České Budějovice

Hokejový útočník Jaroslav Pouzar se narodil 23. ledna 1952 v Čakovci na jihu Čech. Od roku 1967 hrál v dorostu za Motor České Budějovice a o pět let později se dostal do národního týmu. V reprezentaci se dvakrát podílel na vítězství československých hokejistů na mistrovství světa, v roce 1976 v polských Katovicích a v roce 1978 v Praze. V roce 1982 si ho v draftu NHL vybral tým Edmonton Oilers, takže přesídlil do kanadské Alberty. Jeho přestup proběhl tehdy legální cestou přes státní agenturu Pragosport. V Kanadě celkem třikrát (1983, 1985, 1987) získal vítězství ve Stanley Cupu, od roku 1985 však působil v německé lize. Aktivní hráčskou kariéru ukončil v roce 1990. V Českých Budějovicích vybudoval první fitness centrum, v letech 1992-1998 byl prezidentem HC České Budějovice. Zájem o dění ve sportu neztratil ani poté, co mu v roce 2002 změnila života leukemie. V roce 2013 otevřel v Českých Budějovicích Hokejové Centrum Pouzar, určené primárně pro trénink dětí ze sociálně slabších rodin. Jeho projekt se ale dostal do finančních potíží, nyní se nachází v insolvenci a jeho budoucnost je nejasná.