Michal Polman

• „Čtyři roky předtím, tři roky, nám zemřel po porodu syn. Takže to bylo trochu vázaný tím, co jste se asi taky učili, bylo to vázaný Černobylem, kdy vyhnali maminky prvního května na průvod. Nikdo nevěděl, co se děje nad Evropou. A místo kočárku v Jilemnici jsme byli sedmí, kdo řešil pohřeb. Takže když nám řekli toto, primář, tak to nás tak semknulo, že s tím vám zakroutí celým životem. Jo? Takže jeden den se narodil klučina, druhej den ho v Hradci vrtulníkem odvezli a zemřel. Takže to bylo takové negativum mého života.“

• „Takže tenkrát mi bylo devět let. Vím, že babička moje, babička moje druhá, Havlová, měla v pokojíčku Dubčeka, Alexandra Dubčeka, který byl tvář toho nového… Měla tam Ludvíka Svobodu, který byl vlastně armádní generál, pak prezident. A tohle byli takoví idoly mojich takových jakoby nejbližších. A já jsem si říkal potom, až když jsem byl starší, že bych chtěl s těmihle idoly se setkat. Protože to pak navazuje na mého koníčka. A dlouho jsem se s nima nemohl setkat, protože jednak pan Dubček je Slovák. Nebo byl, on už není. A tohle jakoby dost dobře nešlo. Ta doba byla zvláštní. A vy jste se asi učili, pak bylo všechno komunistické, že jo. Těžko se s tím… Někdo se smiřoval, někdo se nesmiřoval. Já říkám zcela otevřeně a nestydím se za to: Čtyři roky jsem měl knížku KSČ.“

• „Takže to bylo takový moje vojenský entrée. Samozřejmě, že na to vzpomínám. Ti kluci byli super. Zažili jsme tam plno zajímavých věcí. A zažili jsme tam… To nejtěžší, co mě tam potkalo, když jsem byl ten nástěnkář, tak to vědí paní učitelky, jak umíral Brežněv, pak Černěnko a další, takže to bylo tak rychle v Sovětském svazu, že jsme nestačili ani předělávat červený papíry a černý papíry. A nejhorší bylo, když tam kluci z vedlejšího útvaru z Čáslavi kopírovali terén podle starý mapy a všichni čtyři uhořeli. Nejstarší byl dvacetiosmiletej. Vedoucí nebo pilot vrtulníku. A když tam pak dáváte ty parte vedle sebe, tak to s vámi jako zacloumá. Takže to byla moje vojna.“

• 1

Jablonec nad Nisou, 16.12.2021

• 2

Chtěl jsem se se svými idoly setkat

Michal Polman na lyžích
zdroj: archiv pamětníka

Michal Polman se narodil 17. března roku 1959 ve městě Semily do rodiny Tadeáše a Lídy Polmanových. První stupeň základní školy odchodil v Držkově a na dnešní Masarykově škole v obci Zásada za Černou studnicí. Gymnázium vystudoval v Tanvaldu, kde se věnoval také fotbalu a sjezdovému lyžování. V rámci vysokoškolského vzdělání nastoupil na univerzitu v Ústí nad Labem, kde se stal učitelem pro první stupeň a tělesnou výchovu. Povinnou vojenskou službu odsloužil v Brně a v Bechyni. Čtyři roky byl členem KSČ. Po roce 1989 se stal zástupcem ředitele na Základní škole Mozartova v Jablonci nad Nisou. Michal Polman je vášnivým sběratelem autogramů slavných osobností, ve sbírce má i podpis Václava Havla. V roce 2021 žil Michal Polman se svou ženou v Jablonci nad Nisou.