Ernst Pollmann

• „Úplně na začátku bylo naším hlavním úkolem těm zaměstnancům vysvětlit, že plat nedostávají jenom za svoji přítomnost na pracovišti, ale že by člověk za to měl i pracovat.“

• „Mohu vám říct jen takový detail. Měli jsme takové letiště a v této době to bylo tak, že nám říkali, že když se z Česka dostaneš do Rakouska, jsi mrtvý. Jednou tam přistál nějaký plachťák z Česka, pilot nevystoupil z letadla a řekl: ‚Teď mě zastřelte.‘ Protože jim řekli, že když se dostanou do Rakouska, že ho zastřelí. Neudělali jsme to. Dali jsme mu vodu. Pomohli mu odstartovat, a on tomu vůbec nemohl uvěřit.“

• „Firma byla založena v roce 1888. Založil ji můj dědeček spolu s dalšími společníky. Ti potom z firmy odešli a Franz Pollmann firmu vedl se svými zaměstnanci. Tenkrát se tam vyráběly nástěnné hodiny. Ty potom prodávali v rakousko-uherské monarchii. Nosili je tam v ruksacích, v batozích na zádech. Potom se firma rozrostla na velkoobchod, a to už tam pracoval i můj tatínek.“

• 1

Karlstein an der Thaya, 28.04.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Člověk má pracovat, aby žil, ne naopak

Ernst Pollmann v 80. letech 20. století
zdroj: archiv pamětníka

Ernst Pollmann se narodil 10. června 1933 a vyrostl v obci Karlstein an der Thaya v dolnorakouském Waldviertelu. Tam jeho dědeček v roce 1888 založil řemeslnou dílnu na výrobu nástěnných hodin a dalších součástek. Dílnu, která se postupně rozrůstala, převzal v roce 1933 během světové hospodářské krize Ernst Pollmann starší, pozdější starosta této obce a za války člen NSDAP. Ten firmu vedl až do roku 1962, kdy ji předal svým synům Ernstovi a Herbertovi. Ti ji v 80. letech, kdy oslavila 100. výročí, přeorientovali na výrobu součástek pro automobilový průmysl. Po pádu železné opony se však firma ocitla ve finanční tísni, a proto v Československu vytvořila svoji pobočku ve spolupráci s jindřichohradeckou firmou Lada, aby snížila mzdové náklady. Bratři Pollmannovi předali v roce 1997 firmu čtvrté generaci: svým potomkům Marcusovi a Robertovi.