Jiří Peša

• „Byly to pro všechny takové nezkušené začátky. Nejen my, ale celá společnost se jaksi prodírala těmito věcmi, které byly pro nás nové. Různé věci se přeskakovaly. Některé věci mě znechucovaly. V něčem to bylo někde jinde než to, co člověk očekával. Jinak v pohodě. Začaly komplikace, spíš to bylo zpětně. Byl jsem zklamaný z toho, že se některé věci opomíjely, jiné se zas až moc ulehčovaly té části společnosti, která tady byla předtím. Některé věci se nechávaly jen tak na rozplynutí. Když se navracely majetky, tak jsem viděl, že toho zneužívají lidé, kteří dřív působili svými konexemi.“

• „Tady před kulturákem a kinem [ve Veselí nad Moravou] byly velké srazy těsně potom, jak to propuklo. Začalo Občanské fórum. Ten první večer si pamatuju, že bylo velice škaredě, sněžilo a pršelo. Náměstí bylo oblepené lidmi. Byly projevy, zpívaly se písně, které se zpívaly i v Praze a podobně. Bylo to zajímavé.“

• „Na vojnu jsem narukoval k ženistům. Tam jsem byl necelý týden. Když zjistili, jakou jsem měl školu, tak mě odvedli do Písku, kde jsem se dostal do polní tiskárny. Byli jsme tam dva, se mnou ještě Jirka Šmíd, výborný kluk a fotograf. Já jsem coby grafik navrhoval. Takže jsem se změnil z ženisty na kopistu. Ty dva roky, 1967 až 1968, byly opravdu volné. Pak se to začalo trochu hatit po vpádu [vojsk Varšavské smlouvy]. Byla to zajímavá zkušenost. To nadšení jsme vnímali především prostřednictvím lampasáků. V tiskárně jsme byli velitelská rota, divize, takže jsme byli hodně pohromadě. Když přišli Rusové, všichni nadávali a byli rozhořčení. Ale po půl měsíci nebo měsíci se povahy začaly přetvářet a vracet k tomu, co přinášela Husákova normalizace. To bylo velice zajímavé.“

• 1

Veselí nad Moravou, 11.11.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Víra je moje velká životní posila a naděje

Jiří Peša, 1973
Jiří Peša, 1973
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Peša se narodil 17. února 1948 rodičům Josefovi a Marii Pešovým ve Veselí nad Moravou, kde strávil své dětství. V roce 1963 byl přijat na Uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, na obor grafika. Poté nastoupil na vojnu jako ženista do Týna nad Vltavou. Záhy byl převelen do oddělení polní tiskárny v Písku. Během základní vojenské služby prožil okupaci vojsk Varšavské smlouvy a aktivně se podílel na výrobě nesouhlasných letáků. V roce 1970 se stal výtvarníkem Domu kultury ve Veselí nad Moravou, kde se věnoval tvorbě propagačních materiálů, výzdobě kulturních akcí a pořádání výstav. Ve stejné době spoluzaložil Skupinu pěti, tedy výtvarné sdružení pěti veselských malířů a grafiků, do které patřili také Josef Kozumplík, Vladimír Groš, Josef Tomeček a Jaromír Hynšt. Po sametové revoluci se stal ve svém rodném městě radním za Československou stranu lidovou. Ve funkci působil následujících 12 let. V 90. letech se podílel na obnovení skautské organizace ve Veselí nad Moravou, k čemuž jej přivedli jeho přátelé ze zmíněné Skupiny pěti. V roce 2021 žil ve Veselí nad Moravou.