Božena Pačandová

• „Ve Strmilově jsme zažili válku a taky jsme tam zažili letecký boj. To bylo tedy děsné, to vám řeknu. Já jsem úplně řvala jak blázen, protože tam bylo blízko nádraží, ale ne přímo. A jak vozili ty cisterny, tak oni do nich Němci stříleli. Vždy s tím letadlem nalítli a stříleli do toho. A sešli se tam s Amerikánama. A teď se tam bojovalo nad tím městečkem. A ono to bylo jako nad náma, ale ono to bylo asi šest nebo sedm kilometrů za. A teď já jsem viděla, jak ty německý i ty americký letadla padaly dolů, hořely, kusy z toho padaly a to letadlo se řítilo dolů. To jsem viděla jako holka, když jsem chodila do školy.“

• 1

Poděbrady, 22.03.2019

Nejhorší bylo přijít o práci

Rodinná fotografie z dětství
zdroj: Archiv Boženy Pačandové

Božena Pačandová se narodila 9. července 1934 ve Slatinských Dolech na Podkarpatské Rusi. Tam žila s rodinou do roku 1939, kdy Podkarpatskou Rus zabírali Maďaři a její otec musel jako četník i s rodinou uprchnout do Čech. Usadili se ve Strmilově na Jindřichohradecku, odkud otec pocházel. Po válce dostal otec umístěnku do Dolního Dvořiště v německém pohraničí, po nástupu komunismu však dostal výpověď, protože převedl dva kamarády přes hranice. Vrátili se tedy nakrátko do Strmilova na statek prarodičů, než otci sehnal bratr místo v mlékárně v Poděbradech. Kvůli otcovým rozepřím s komunistickým režimem nemohla Božena ani její sourozenci studovat, a proto začala ve svých patnácti letech pracovat v kanceláři na státním statku. Po přestěhování do Poděbrad nastoupila do kanceláře Výkupního zemědělského podniku, který se později přesunul do Nymburka, kam dojížděla. V roce 1962 začala pracovat v účtárně ústředního skladu ministerstva vnitra v Dymokurech, odkud byla po roce 1968 vyloučena z důvodu přirovnání ruských vojáků k nacistům. Vrátila se krátce do výkupu, odkud pak odešla do OPP Poděbrady, kde již pracovala až do svého odchodu do důchodu v roce 1989.