Zdena Obrová

• „Pamatuju si, jak jsme chodili v noci do krytů. Zahoukala siréna a už jsme letěli do krytu. Mockrát… Chodili jsme také pod nějaký most, k sousedům do baráku do sklepa, krytu, kde jsme byli třeba celou noc… To nebylo hezký.“- „Jak to vypadalo v takovém krytu?“ - „Hrozně.“ - „Kolik tam bylo lidí?“- „Spousta. Třeba třicet… Lidi z okolních baráků, někteří tam jít nechtěli. Pamatuji si, že jsme měli doma pořád připravený kufr a v něm jídlo a s tím jsme vždycky do krytu chodili.“

• „Já jsem byla sedm let doma s dětma.“ - „A manžel vás živil?“ - „Ano, manžel dělal v Motorletu tajemníka podnikového ředitele.“ - „Vy jste tam (do Waltrovky, Motorletu) pak nastoupila.“ - „Ano. Manžel měl školu, po škole šel na vojnu a z vojny šel dělat do fabriky.“ - „Manžel byl taky komunista…?“„Manžel byl taky, rodiče měl taky takový.“ - „Co manžel studoval?“ - „Průmyslovku měl.“ - „A kdy jste vy nastoupila do fabriky?“- „Nastupovala jsem v roce 60. Kluk se narodila 53, tak když mu bylo 7 let.“ - „Co jste dělala, jako co jste nastoupila?“ - „Nastoupila jsem do skladu odkovků. Tam jsem dělala dva roky a pak jsem dělala na kontrole.“

• „Nevím, jakou bych měla výhodu, že jsem byla komunistka… Manžel jedině že byl u toho řídi, ale že bychom měli nějaké… To si každý myslí, že když je někdo u toho, tak má všechno, ale my jsme neměli. Zrovna tak, když se rozhodovalo, že budeme jezdit na hory, tak to jsme měli všichni… Byl tam dílenský výbor a podle něj se to rozdávalo. Komunistická strana v továrně také dělala takové věci, že musela různým lidem vydávat různé posudky, jak se chovají a tak. To se dělo, to je vidět z dochovaných papírů. To bylo, to bylo tak asi.“ - „To jste také dělala nebo jste se takovými věcmi nezabývala?“ - „Ne. Já jsem byla jenom v té straně, žádné funkce jsem nedělala.“

• 1

v Praze , 11.12.2015

nahrávka pořízena v rámci projektu Místa paměti

Byla jsem jenom ve straně, žádné funkce jsem neměla

portrét Zdeny Obrové
zdroj: ED

Zdena Obrová, rozená Najmanová, se narodila v Praze 19. října 1931. Pamatuje si na válku i na únor 1948, který s rodiči, věrnými celý život komunistické ideologii a straně, vítala na Václavském náměstí. Vyučila se dámskou krejčovou, profesi se však nevěnovala. S Miroslavem Obrem přivedla na svět dva syny, oba už ale pochovala. V továrně Walter (Motorlet) pracovala od roku 1960 až do odchodu do důchodu. Je členkou komunistické strany, s politickým vývojem v zemi po roce 1989 spokojená není.