Jan Neumann

• „Zažil jsem tam i Opaska, když jsme tam byli tím prvním autobusem. Tak Opasek přišel do toho, kde jsme večer seděli a besedovali. A říká: ‚Tak Břevnov nám už vrátili, ale jinak to stojí za hovno.‘ Takhle mluvil. On byl v padesátých letech u zedníků, tak měl takový ostřejší jazyk. Bezvadný člověk. Jednou jsme šli ze snídaně a on se mě zeptal: ‚Jak dlouho jste byl u KSČ?‘ Na rovinu. To mě někdo zase napráskal. A já mu řekl, že pět let, ale za tu dobu mě třikrát vyhodili z práce.“

• 1

Broumov, 14.01.2022

Po prověrkách lidi odcházeli s pláčem

Jan Neumann v roce 2022
zdroj: Archiv pamětníka

Jan Neumann se narodil 30. května 1943 v Náchodě, ale rodina žila v Žacléři. Jeho otec měl hudební školu a hrál v kostele na varhany. Kvůli soukromému podnikání a katolické víře se museli vystěhovat do Broumova. Aby zde otec získal místo učitele, musel podepsat, že on ani nikdo z rodiny nebude navštěvovat bohoslužby. Pamětník dostal od otce povolení ke vstupu do Pionýra, aby mohl na střední školu. Po maturitě musel čtyři roky pracovat v továrně, aby získal vhodný kádrový posudek a mohl studovat techniku v Liberci. Textilní podnik Veba mu měl platit stipendium, nicméně nakonec nic nedostal. Zastal se totiž učitele, jenž byl politicky nepohodlnou osobou, a málem ztratil nárok na studium. Po absolutoriu odešel na Slovensko, kde vstoupil do komunistické strany. Vystudoval zde Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML). Po pěti letech se vrátil do Broumova a pracoval jako technolog a posléze personalista v podniku Veba. Po sametové revoluci založil cestovní kancelář, která se specializovala na sudetské Němce. Navázal velmi dobré vztahy s benediktiny, zažil ještě břevnovského opata Anastáze Opaska. Po roce 2000 čelil obviněním ze spolupráce se Státní bezpečností (StB). Veškerá obvinění však odmítl. V roce 2022 žil v Broumově.