Josef Nekl

• „Já jsem tím sportem žil. Ráno, večer. Celý ty léta letoucí. Já jsem to nedělal nárazově. My jsme pořád vymýšleli, co bychom ještě udělali. Pro tu partu těch kluků na fotbale. Pro ty ostatní, z jiných sportů. Pořád jsme něco vymýšleli a měli jsme z toho strašnou radost, že chodili, a ještě jednou musím říct, že jsme měli strašnou radost, když tam přišli zaměstnanci Tatry i se svými rodinami – a třeba někteří už byli v důchodu. Přišli, přinesli si plavky, my jsme je dali do kategorie senior, vlezli si do vody, bylo to úžasné. Například v tom plavání.“

• „A tam se střílelo v tom Prostějově. Nejenom po fasádách a podobně, ale vím, že tam bylo zastřeleno i pár lidí. Nevím přesně. Třeba můj kamarád, jeden, který byl v té době na vojně, tak ho zastřelili. Byl zrovna na opušťáku. Byl u tatínka někde v restauraci a vyběhl, bylo to přímo u divadla, v tom Prostějově. No a jak vyběhl ven, tak ho zasáhla kulka a zemřel. Na místě.“

• „Já jsem pořád celou tu dobu tíhl ke sportu. Naši rodiče, hlavně tatínek nás vychoval jako tři kluky, kterým se říkalo u nás v Konici ‚Sokoli‘. Protože v tehdejší době jsme dělali vše, co jako v té obci dělat šlo. Takže od ping pongu přes fotbal, hokej, šachy dokonce, tak jsme vlastně žili v tomto směru a já jsem pořád měl vztah nějak k tomu sportu. Když jsme udělali doma úkoly, kterých moc v té době nebylo, tak jsme byli povětšinou pořád někde venku, na hřišti nebo i v tělocvičnách, kde jsme celý tento život prožívali, a proto jsem k tomu dostal já i ti moji bratři takový bezvadný, kladný vztah.“

• 1

Nový Jičín, 13.05.2021

Já jsem tím sportem žil

Dobová fotografie Josefa Nekla
zdroj: archiv pamětníka

Josef Nekl se narodil 14. března 1951 v Konici na Prostějovsku. Zde strávil celé dětství a vychodil i základní školu. Vyučil se strojním zámečníkem. Závodně plaval za oddíl Gala Prostějov. V letech 1969 až 1971 byl na vojně v Michalovcích a Benešově u Prahy. Po vojně nastoupil do Tatry Kopřivnice, kde se podílel na výrobě rámů nákladních vozů. V roce 1975 začal trénovat v Prostějově plavce. Dálkově vystudoval střední ekonomickou školu a později i FTVS. Od roku 1980 se věnoval organizaci sportovních akcí Tatry Kopřivnice. V roce 1989 se stal trenérem reprezentačního týmu v ploutvovém plavání. V roce 1990 založil Klub vodních sportů Laguna v Novém Jičíně. V roce 2021 žil v Novém Jičíně.