Jiří Muzikant

• „Tam seděli velitelé, takoví ti majoři a podplukovníci, a oni se tam trochu pískli kluci a ukradli jednomu majorovi kabát a na náměstí ho degradovali. A oslové šli do pekárny ráno v pět hodin na dobře vypečený rohlíky čerstvě a tam je chytli. Takže ten kluk, kterej, tak měl soud ve čtvrtým ročníku. No, co šlo, to jsme zařídili, aby aspoň mohl dostudovat. No tak dostal, moje třída celá musela jít na soud a tam se dozvěděli, že byl podmíněně na osm měsíců, že dostal podmínku na osm měsíců, na dva roky.“

• „Otec ještě byl potom ředitelem tady v Jungmannovejch sadech, a tak nemohl jet s ním na ryby, a já jsem náhodou byl doma, tak jsem jel s ním. No a první věc byla, on přijel buickem, který mu poslal Voskovec sem, a já jsem s tím trochu víc bouchnul – a on říká: ‚Hele mladej, s tím se nebouchá, to není českej výrobek.‘ No a pak jsme jeli k Žižkom. A teď budu trochu sprostej, ale musím to říct. Pozdravil a říká: ‚Paní Žižková, máte nějaký pstruhy?‘ Oni se tam dávali, kdo chyt víc, tak tam dával a lidi si to tam kupovali. ‚On jede se mnou dneska mladej Muzikant a my hovno chytnem.‘“

• 1

Vysoké Mýto, 28.11.2019

Studenti šli pěšky na Palachův pohřeb

Pamětník v roce 2019
zdroj: Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě

Jiří Muzikant se narodil 23. března 1930 ve Vysokém Mýtě Norbertovi a Klementině Muzikantovým. Vyrůstal v učitelské rodině. Otec se přátelil s Janem Werichem. Jako osmiletý vstoupil do skautského oddílu Lejsek, ale skautský slib složil až po válce. Celý život zpíval ve sboru, se zpěvem skončil až roku 2007. Vystudoval gymnázium a poté Vyšší odbornou školu vodotechnickou (VOŠV) ve Vysokém Mýtě. Vzdělání dokončil na Vysokém učení technickém v Brně. 47 let učil na VOŠV. Jeho studenti v lednu roku 1969 absolvovali pěší pochod na pohřeb Jana Palacha, Jiří Muzikant je podporoval. Stejně tak se počátkem 70. let angažoval ve prospěch studentů souzených kvůli incidentu s příslušníky sovětských okupačních jednotek. Učil později externě i v důchodovém věku. V době natáčení rozhovoru v roce 2019 žil ve Vysokém Mýtě.