Martin Muck

• „Byl to kříž, který se razil ze základní chodby a dělala se odbočka na stěnovou prorážku, to znamená na stěnovou chodbu. Kam se měla stěhovat ta stěnová technologie. My jsme byli všichni v koutě, už jsme to dřevili, nad námi bylo už zatažíno všechno, ale bylo tam vydřevíno asi tři metry nad úroveň železa, což tam vypadlo to uhlí a dodřevovali jsme a tu zarážku jsme měli hotovou. Já byl na jednom kraji, kolega byl na druhém kraji a uprostřed byl kolega na žebříku, kde doplňoval nějaký zbytek dřeva. A pak najednou se to ozvalo, přišla rána a pomalinku to začalo padat dolů. My jsme všichni tam zůstali v těch krajích, protože jakmile něco v šachtě padá, vždycky vám to bude padat v prostředku, málokdy to spadne v kraji. Takže všichni jsme zůstali v krajích a kolega, který byl vlastně v prostředku té chodby, ale byl také na kraji, tak z nějakého mně nepochopitelného důvodu, zkušený havíř stejně jako já, tam zůstal a skočil do toho prostředka. Jakmile skončil ten zával, že to spadlo všechno, tak jsem začal počítat lidi, protože jsem byl předák kolektivu, hledal jsem a ptal se, jestli jsou v pořádku, v pohodě. Všichni se ozvali kromě něj. A už byl průser, už to začalo. Dispečerovi nahlásit, všechny práce se zastavují v tu chvíli, všichni nabíhají na to místo nehody a všechno se začíná řešit, aktivuje se mostecká báňská záchranka a už to jede.“

• „To už pak končilo hodně rychle. Začalo to hornickýma svačinama, najednou nebyly. Najednou vám řekli, že deputát vám dají do výplaty. Pomalu vám to osekávali, až jste zjistili, že pomalu děláte stejně jako nějaká ženská v bance, za stejný peníze.“

• „Po měsíci učení všechny nás sbalili a odvezli do skladu, od ponožek nás vyfasovali až vlastně po zimní bundy, všechno komplet. Hornický učni, nikdo jiný. Těch sedmnáct nás prostě každý rok vyfasovalo tyhle věci. I kvádra na taneční, taneční nám taky zaplatili. Jako učni horničtí všechno úplně nadstandardně.“

• 1

Ústí nad Labem, 25.05.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Ústecký kraj

Porozumět šachtě trvá nejméně pět let, ona vás vyučí

Martin Muck, 2013, důl Centrum
zdroj: archiv pamětníka

Martin Muck se narodil 16. července 1967 ve Varnsdorfu na Děčínsku. Odtud šel studovat na hornické učiliště do Meziboří na Mostecku. Na školu nastoupil pár dní po tragickém výbuchu na dole Pluto, kde přišlo o život 65 horníků. Po vyučení nastoupil na důl Julius 3, kde pracoval do ukončení těžby. Následně v roce 1991 přešel na důl Centrum u Litvínova. Tam také vydržel do jeho vyuhlení v roce 2015. Práci pak dostal při hlubinném dobývání ve svahu pod zámkem Jezeří v povrchovém lomu ČSA. Tam skončilo hlubinné dobývání uhlí na Mostecku v roce 2020. V roce 2022 žil v Mostě. Natáčení financováno z dotace poskytnuté Statutárním městem Most.