Ing. Zdeněk Mrňa

• „Ve Znojmě se během jednoho týdne najednou objevila ruská vojska před okresním soudem. Postavili se tam, namířili na soud. Tak tam stáli několik dní. Ale hlavně to Znojmo obsadili. Šest kilometrů od Znojma postavili houfnice. Bylo to na silnici od Moravského Krumlova do Znojma. My jsme každé ráno jezdili tím autobusem, stejně tak všichni, kdo dělali ve Znojmě, a my školáci. A ze Znojma samozřejmě zpátky zase autobusem. Asi po tom týdnu najednou vyskočili z větrolamů sovětští vojáci a nechali nás všechny vystoupit z autobusu, všechny nás prohlídli a zase nás nechali nastoupit. A jeli jsme. Čili jezdili jsme opožděně do školy.“

• „Statek hospodařil dobře. Měl krávy, byly tam dodávky mléka. Měl pole, byly tam dodávky obilí. Našemu dědovi, panu Vávrovi, se to dařilo plnit, takže jsme neměli problémy s dodávkami. Dařilo se to, dařilo. Ale pak najednou přišla ta kolektivizace, objevili se, jak říkala maminka, dva páni v černých kožených pláštích a začali v té obci agitovat. Začali pracovat na založení družstva a združstevňování. Tak, jak se to dělo i jindy, tam si vybrali – a zaplať pánbůh za to, nepadlo to na naši rodinu, ale vybrali si tam tři statkáře, kteří byli nařčeni z neplnění dodávek. Jestli šlo o nařčení, nebo ne, to víme, jak to bylo všechno připravované a kamuflované.“

• „Tak jsme byli v tom Hamburku na hotelu a najednou toho sedmnáctého přišel s nějakými novinami pan Fabian, který nás tam ubytoval. Začal nám vykládat, my jsme německy uměli, ale on byl Čechoameričan, takže mluvil dobře česky. My jsme tomu samozřejmě nevěřili. My jsme nevěděli, co to jako... A hlavně jsme dostali hrozný strach. My děcka doma. Toto všechno. Rodinu. Žádné mobily, abychom zavolali. Nic. Takže jsme tam byli a sledovali to.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj
  • 2

Snažil jsem se vyhýbat bohatství bez práce, obchodu bez morálky a uctívání bez oběti

Zdeněk Mrňa (v popředí) během firemního večírku v S Morava Leasing
zdroj: archiv pamětníka

Zdeněk Mrňa se narodil 22. května 1950 ve Znojmě. Jeho rodina se často stěhovala, podstatnou část dětství ale prožil v Těšeticích na Znojemsku. V polovině 60. let začal Zdeněk Mrňa studovat na střední ekonomické škole ve Znojmě. Po maturitě v roce 1969 nastoupil na Provozně ekonomickou fakultu na Zemědělské škole Brno. V roce 1974 nastoupil základní vojenskou službu v Boleticích na Šumavě. Po návratu se oženil s Dagmar Hrnčířovou, se kterou se seznámil na vysoké škole. V roce 1977 se jim narodila dcera Kristýna, o dva roky později syn Vojtěch. Do roku 1989 pracoval jako ekonom na státním statku ve Znojmě. V roce 1991 založil leasingovou společnost S Morava Leasing, která byla dceřinou společností rakouské bankovní skupiny Sparkasse Weinviertler. Zde pracoval do roku 2012. S Morava Leasing byla jednou z prvních leasingových společností v České republice, fungovala téměř 30 let.