Josef Mitáš

• „Protože jsem v uranu prožil celý pracovní život, mimo tu chvilkovou činnost ve škole, tak docela je mně teď líto, že hornictví už téměř neexistuje. Vysoká škola báňská, která chrlila super odborníky, specialisty, tak nevím, kolik studentů je, nebo není. Ale myslím si, že je škoda, že hornictví šlo do takovéhoto hrozného útlumu, protože průmysl bude pořád něco potřebovat. Přál bych si, aby se toto obnovilo. Protože třeba na tom našem odkališti, kde se z rudy získal pouze uran a všechno ostatní tam zůstalo, tak tam je celá řada doprovodných prvků, počínaje stříbrem a zinkem a barevnými kovy, které si myslím, že by bylo užitečné, aby se kluci k tomu vrátili, jako si myslím, že o tom přemýšlí, a i tady ty doprovodné prvky, které budou pro průmysl vhodné a užitečné, ještě znovu získat. Takové krédo bych si přál, aby ta surovina, která je dneska odpadní, se stala třeba vstupní surovinou zase pro výrobu něčeho užitečného, co průmysl bude v tom našem hospodářství potřebovat.“

• „Rozhodující bylo, že tu zasolenou radioaktivní vodu nebylo možné nikam vypouštět a bylo ji nutné zpracovat vyčištěním na kvalitu vod, která se dala potom do vodoteče pustit. Takže se nám podařilo vyřešit čištění těchto vod. První etapa tady toho čištění byla postavení a uvedení do provozu osmistupňové odpařovací stanice, ze které získáváme brýdový kondenzát, který se po ochlazení vypouštěl do vodoteče jako čistá voda. Ten eluát z toho se potom pouštěl zpátky do procesu a zpracovával, protože v tom zůstával koncentrovaný uranový prvek. Takže to bylo první a potom po deseti letech se začalo přemýšlet o progresivních věcech, především o elektrodialýze. V rámci uranového průmyslu byl Výzkumný ústav uranu. Získali jsme prvně modelovou elektrodialýzu, která se odzkoušela, a zjistilo se, že tady ta technologie je akceschopná. Mezitím jsme koupili tři elektrodialyzéry od japonské firmy Asahi Glass. Japonci, čtyři odborníci, přijeli a spolupracovali s námi asi měsíc, to bylo v roce 1985.“

• „Takže když se vrátím k tomu, jestli by bylo lepší zůstat ve škole, být tam mezi těmi mladíky a učit je něco zajímavého, tak musím říct, že toho s odstupem času vůbec nelituju. Protože ta naše úpravna, které pořád říkáme naše, měla k řešení tolik technických problémů, které právě zapadaly do těch znalostí chemie a chemickotechnologických procesů, které tam mohl člověk využít. Tak to byla mimořádně zajímavá činnost. Díky tomu, že skutečně jsem měl kolem sebe mimořádně chytré lidi, jak středoškoláky, tak vysokoškoláky, kteří nehleděli na pracovní dobu, ale když bylo potřeba něco řešit, tak tam zůstali, jak bylo potřeba. A podařilo se nám skutečně vyřešit tolik zajímavých věcí, že dneska, tak jak už jsem tady předeslal, ta naše úpravna v té lokalitě, ve které je postavená, je skutečně pokud ne světovým, tak evropským unikátem. Protože pracovala, dnes už je to historie, v úplně uzavřeném cyklu technologických vod, protože je v povodí řeky Svratky, která je zásobárnou pitné vody pro celou jižní Moravu, Vysočinu.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Svět hledá lidi, kteří dovedou něco udělat, a ne lidi, kteří dovedou vysvětlit, proč to neudělali

Josef Mitáš se narodil 19. března 1942 ve Lhotě (dnes Lísek) nedaleko Bystřice nad Pernštejnem. Vyrůstal v rolnické rodině a od dětství rodičům v zemědělství pomáhal. Na střední jedenáctileté škole v Bystřici nad Pernštejnem ho začala bavit chemie, a tak se rozhodl pokračovat v jejím studiu na Vysoké škole chemicko-technologické v Pardubicích. Po absolvování v roce 1964 na škole krátce působil jako asistent na katedře procesů a zařízení chemických výrob. V jeho rodném kraji se začala těžit uranová ruda a pamětník se rozhodl zapojit do uranového průmyslu. Získal místo vedoucího laboratoře v podniku Jáchymovské doly Rožná a o dva roky později se stal vedoucím laboratoře v nově vzniklé Chemické úpravně DIAMO. Z uranové rudy v úpravně získávali diuranát amonný, který se zpracovával na palivo pro jaderné elektrárny. V roce 1970 se Josef stal hlavním inženýrem Chemické úpravny. Během svého profesního života stál před řadou nelehkých technických problémů, které se svým laboratorním týmem řešil. Zejména museli vymyslet, jak vyčistit přebytečnou radioaktivní vodu z odkališť. Podařilo se jim vytvořit unikátní systém, kterým vodu vyčistili tak, že ji mohli znovu pustit do přírody. Josef Mitáš pracoval v uranovém průmyslu do roku 2001, kdy odešel do soukromého sektoru a dál se věnoval odborné práci.