Dalibor Mierva

• „Pamatuji si jako dnes přímo 21. srpen. Měli jsme doma telefon. A tátu vzbudil. Slyšel jsem to v noci taky, tak jsem vyběhl, co se děje. Bylo to někdy po půlnoci, jedna, druhá hodina. Tátovi volal buď kolega z práce nebo strejda, jeden z bratrů mého otce, že je okupace. Stáli jsme tam a nevěděli, co se děje. Táta hned zapnul magneťák a začal nahrávat rozhlas. Mám zažitou tu atmosféru, pamatuji si ji – zděšení, co se to děje, o co jde, bude válka, nebude válka? Pak mám ještě jednu věc, kdy se mi začne chvět můj hlas. Vzpomínku, když táta odcházel do práce, tak se několik dnů s maminkou líbali, když se loučili. To předtím nedělali.“

• „Byl jsem u Chebského divadla, když tam byla stávka divadelníků. To bylo možná hned ten první týden. Byl jsem u toho, když se zakládalo Občanské fórum v Chebu, když si tam pronajali nějakou místnost a potřebovali ji mít otevřenou celý den, protože přicházely propagační materiály z Prahy. Letáky, co vozili studenti nebo různí lidé, i kumštýři. Bylo potřeba ty informace rozdávat dál, předávat lidem. Tam jsem se také zapojil. Byl jsem tam v dopoledních hodinách, když se necvičilo. Cvičilo se spíš v odpoledních hodinách. Takže v dopoledních hodinách jsem tam byl v informačním centru nebo koordinačním centru Občanského fóra. Byla to docela sranda. Byla to trošku ¸schíza', když jsem nosil… nebyl jsem tam v uniformě, ale v civilu. Pak jsem se vrátil na ubytovnu, tam jsem se převlékl. Ale i na uniformě jsem nosil trikolóru, což byl znak sympatií s ¸plyšákem'. V kasárnách na mě koukali. -Co je? -Co by bylo?“

• „Konflikt ne, ale jednou jsem byl na výslechu v souvislosti s mým členstvím v Jazzové sekci, přestože jsem byl řadový člen, který využíval výhod člena Jazzové sekce. Nevím, jestli ostatní lidé, kteří nebyli členy, ale já dostával informace, co kde bude vycházet, tak už jsem si dopředu plánoval peníze stranou. Pak mi jednou přišlo předvolání, někdy v polovině osmdesátých let to bylo, na bezpečnost. Ani jsem nevěděl, co to je. Pak mi došlo, že to asi byla státní bezpečnost, když se mě začali ptát na Jazzovou sekci. -Vy jste v Jazzové sekci? -No, jsem. -A proč tam jste? -Protože jinde se nedaly informace, co mě zajímaly… v jiných dokumentech, Melodie nebo Gramorevue nebo tyto časopisy mají jenom omezený rozsah, mě zajímá hudba trošku víc… tam byly zajímavé věci. Ptali se na lidi, jak jsem se k tomu dostal, jak jsem se o tom dozvěděl.“

• 1

ED Hradec Králové, 16.02.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Spojit to, co člověka baví, a nabídnout, jestli by to nebavilo i někoho jiného

Dalibor Mierva, 16 let
zdroj: archiv Dalibor Mierva

Dalibor Mierva se narodil 4. ledna 1959 v Ostravě. Už jako dítě rád sportoval a na základní škole začal hrát basketbal. Zásadní vzpomínku z dětství měl na okupaci Československa v roce 1968, kdy doma nahrávali vysílání rozhlasu. Od roku 1969 chodil v Havířově krátce – až do jeho zrušení – do skautského oddílu. V Bruntále navštěvoval Střední průmyslovou školu automobilní a s kamarády založil kapelu. V letech 1978 až 1982 studoval tělovýchovnou fakultu na Vysoké vojenské škole v Praze. Kromě sportu byla jeho velkým koníčkem hudba a už během vysokoškolského studia začal pořádat poslechové večery. Byl členem Jazzové sekce a StB ho proto v osmdesátých letech předvolala k výslechu. Na vysoké škole se také stal kandidátem KSČ. Dostal umístění k útvaru vojsk radioelektronického boje v Kolíně, kam se s manželkou přestěhoval a narodily se jim dvě děti. V armádě měl na starosti tělocvik pro vojáky z povolání, organizaci sportovních soutěží, přípravu na spartakiády a pět let vedl volejbalový oddíl Dukla Kolín. Neměl rád stranické schůze a politická školení. V roce 1989 se nacházel v Chebu, kde se zapojil do revolučních aktivit a pomáhal v Občanském fóru. Vrátil stranickou knížku a v armádě zůstal ještě osm let. V Kolíně pořádal festival jižanského rocku a později festival South rock and blues Kolín. V roce 2020 žil s druhou manželkou v Nových Dvorech.