RNDr., CSc. Josef Matyáš

• „Tak jsme ještě s jedním kamarádem, jmenoval se Jirka Kalvoda, v noci šli a zjistili jsme, že knihovna je ještě neporušená, že tam ještě něpřišli a nezničili ty katolické knihy. Tak jsme ty knihy roztřídili do dvou skupin. Které jsme považovali za důležité pro věřící katolíky, a ostatní knihy jsme nechali na místě, kde byly. Ty už nebylo možné pak zachránit. Ale ty, který jsme chtěli zachránit, jsme spustili v bednách na břeh Vltavy a převezli je v zapůjčené lodičce z půjčovny, to tehdy tam bylo možné, tak jsme si půjčili lodičku a ty knihy, který jsme chtěli zachránit, jsme převezli na druhou stranu Vltavy, myslím že to bylo na Kampu, kde nás už po domluvě čekali kamarádi, také katoličtí studenti, a děkovali nám za záchranu těch katolických knih."

• „Dozvěděli jsme se o tom tak, že jsme jako obvykle šli na ranní modlitby a na mši svatou a zjistili jsme od kostelníka, že v noci přijelo auto a všichni kněží, řeholníci a studenti bohosloví byli vyzváni, aby si vzali asi na den jídlo s sebou a ihned nastoupili do připravených aut."

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Komunistům před nosem vyfoukl nejcennější knihy z kláštera křižovníků

Josef Matyáš 2021
Josef Matyáš 2021
zdroj: Paměť národa

Josef Matyáš se narodil 27. ledna 1929 v Nekoři u Orlických hor do chudé rodiny místního cestáře. Po maturitě vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze a stal se uznávaným matematikem. Celý svůj profesní život strávil v Ústavu pro výzkum radiotechniky Tesla Pardubice. V oboru výpočetní techniky a optimalizace regulačních procesů získal 15 patentů. Během svého studia na střední škole byl ubytován v Klášteře křižovníků s červenou hvězdou u Karlova mostu. Zde zažil v dubnu 1950 násilnou deportaci kněží a řeholníků v rámci Akce K. Později spolu s několika dalšími katolickými studenty odvezl z klášterní knihovny část náboženské literatury a tím ji zřejmě zachránil před zničením. V roce 2021 žil Josef Matyáš ve střídavé péči svých dvou dcer v Pardubicích a v Brně. Zemřel 25. listopadu roku 2023 ve věku 94 let.