Helena Mastná

• „Že se tam objevili Rusové. Přijeli prostě v náklaďácích a kam zapadli, tam zapadli. Prostě se jim muselo vyhovět, aby si tam udělali kuchyni a vařili si tam. A učili jsme se tenkrát rusky už. No a prostě oni si diktovali – když uviděli pěkného koně, tak řekli: ,Toho si vezmeme.‘ A tak jsme jim museli vymluvit, že to nejde, aby si brali jen tak, co chtěli. Třeba měli několikery hodinky na ruce, protože to pro ně bylo něco, co oni neznali.“

• „No, hrozné, protože se jim zdálo, že můj tatínek má moc velké hospodářství, a tak se rozhodli, že nás vystěhují. Jenže se jim to nepovedlo, protože všichni ostatní… Náš tatínek dost pomáhal lidem, když potřebovali. Třeba u krávy, aby se otelila, aby měla telátko a nešlo to, tak on jim šel pomáhat. A všude se snažil pomáhat, takže ti lidi řekli: ,On nám neubližoval, tak ho nebudeme stěhovat.‘ A nepodepsali to. No, já jsem se potom vdala, takže už jsem to tam tolik nemohla sledovat.“

• „Dobrovolně tam nechtěl jít nikdo, tak to šlo tak, že sebrali všechny tatínkovy stroje, co měl, to je samovaz, obracečku a traktor, a všechno to nechali někde na dešti rezivět a tatínek musel pracovat s vidlemi a s hráběmi prostě sám. Všichni ti dělníci, co u nás byli, tak je odvolali někam jinam, takže jsme to museli všechno dělat sami. A hlavně teda můj malý brácha, ten pracoval od 14 let jako dospělý člověk.“

• 1

Plzeň , 13.05.2021

Tatínkovy stroje nechali rezivět na dešti

V mládí
V mládí
zdroj: archiv pamětnice

Helena Mastná se narodila 9. června 1930 v Hůrkách u Lišova. Rodina vlastnila ve vsi hospodářství. Po základní škole pracovala doma na statku a po svatbě roku 1949 se odstěhovala do Plzně, kde se jí narodily dvě děti. Její otec odmítal vstoupit do místního jednotného zemědělského družstva (JZD). Komunisté mu zabavili stroje a zakázali dělníkům pracovat na jeho statku. Rodina měla být z Hůrek vystěhována, ale místní lidé se oblíbeného sedláka zastali. Pamětnice pracovala jako pekařka.