Emma Marxová

• "Maminka dala dva hrnce mléka ven v hliněných smaltovaných hrncích - pro kočky, zamkli jsme a já ještě předtím, než jsme šli, jsem musela zamést kuchyň, to jsem uměla, protože jsem musela pořád zametat. Akorát ten den, kdy jsem byla u prvního přijímání, jsem nemusela zametat. Zametla jsem to za kamna a kočárek jsem také vezla za kamna, který jsem tam musela také nechat, smutně. Zamkli jsme a oni nás naložili na žebřiňák a odvezli do Josefova Dolu, jak byla školka a prázdné sklárny. Tam vše sepisovali a prohlíželi, co jsme si vzali, nic nám nevyhodili, naložili nás na náklaďák a odvezli nás přes Zvonkovou do Krumlova."

• 1

České Budějovice, 20.11.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy česko-rakouského pohraničí KPF-01-210
  • 2

České Budějovice, 03.12.2019

Zášť nemá žádný smysl

Emma Marxová, 1959
Emma Marxová, 1959
zdroj: Archiv pamětníka

Emma Marxová, rodným příjmením Oser, se narodila 2. února 1937 v šumavské obci Hüttenhof – Huťský Dvůr. Rodinu s pěti dětmi živilo hospodářství s několika kusy dobytka a plodiny z pozemků, které tatínek nakupoval, zúrodňoval a oséval. Emma vyrůstala v německy mluvícím prostředí. Události druhé světové války jejich šumavskou oblast takřka nezasáhly. Hned po válce Emmina otce zatkli kvůli členství v NSDAP a později musela celá rodina Oser svůj domov opustit. Otce z vězení propustili tři dny po odjezdu posledního transportu do Německa, rodina tak nedobrovolně zůstala v Československu. Po několika stěhováních v regionu Českokrumlovska byli Oserovi roku 1948 vysláni do oblasti uranových dolů v Krušných Horách. V Novém Zvolání u Vejprt chodila Emma do školy, ve čtrnácti letech začala pracovat jako šička v oděvní výrobě. V roce 1951 byl při přechodu státní hranice zastřelen nejstarší bratr Hermann. Emmina rodina se rozhodla k návratu do jižních Čech do obce Vyšný, později do Větřní u Českého Krumlova. Stěhovali se dohromady jedenáctkrát. Sedmkrát žádali Oserovi o povolení k vystěhování do Německa. Bratr Johann s manželkou a dětmi a maminkou Johannou Oser získali povolení k emigraci až roku 1967 - dva roky po smrti otce a svatbě Emmy s Karlem Marxem. Roku 1968 se manželům Marxovým narodila dcera Gabriele. I ta se coby dvacetiletá těsně před pádem komunistického režimu v roce 1989 rozhodla pro emigraci. Emma Marxová zůstala. Od začátku devadesátých let se podílela na obnově památky zaniklých šumavských obcí a obnově kostelů ve Zvonkové, Slavkově a Svérázi. Založila spolek přátel Šumavy – Böhmerwaldverein a svými aktivitami usilovala o rozvoj českoněmeckých vztahů.