Yuliia Maksymenko Юлія Максименко

Mariupol: Nejdřív žijete v normálním městě a potom jako by neexistovalo

Yuliia Maksymenko v roce 2023
zdroj: natáčení

Juliia Maksymenko se narodila 25. září 1968 v Mariupolu v Doněcké oblasti. Její rodiče pracovali ve známém metalurgickém závodě Azovstal. Ve škole se zajímala o humanitní vědy, zejména o ukrajinský jazyk a historii. V roce 1987 začala studovat na Mariupolském metalurgickém institutu, kde získala titul v oboru energetika. Patnáct let pracovala jako účetní v Azovstalu, posledních deset let jako účetní ve finančním oddělení restauračního podniku. Obvyklý poklidný život Juliie Maksymenko, stejně jako všech Ukrajinců, přerušila ruská invaze na Ukrajinu 24. února 2022. Mariupol byl z hlediska vojenských operací dlouho nejžhavějším místem na Ukrajině. Město je nyní (2023) dlouhodobě okupováno nepřátelskými ruskými jednotkami. Po prožití všech hrůz války a uvědomění si neúnosnosti situace se Juliia Maksymenko pokusila opustit okupovaný Mariupol, podařilo se to teprve na druhý pokus. Dlouhou dobu po příjezdu do Prahy byla Juliia ve velmi těžkém psychickém stavu, protože jí před očima zemřelo velké množství obyvatel Mariupolu, včetně značného počtu dětí. Po příjezdu do České republiky se dozvěděla další překvapivou zprávu. Známý, který jí pomáhal opustit Mariupol, jí několik dní po odjezdu poslal video, na němž byl vidět hořící dům, který okupanti zcela zničili. Ani po osvobození Mariupolu se tedy Juliia Maksymenko bohužel nebude mít kam vrátit, protože jí a jejímu synovi válka vzala domov.