Dušan Leitgeb

• „Proč si myslíš, že jim Léto s muzikou tak vadilo, nebo proč se nakonec rozhodli to zakázat?“ – „Protože s hrůzou zjistili přes ty své práskače, že je tolik objednaných lístků v předprodeji. A oni se báli srocení této nezávislé mládeže. Já jsem byl vedený jako závadová mládež, no a potom si na mě udělali svazek. O každém, koho zkontrolovali na nějaké takové akci a ten pitoma v uniformě si ho napsal do notesu, tak už byl v seznamu jako zájmová osoba. Chytli tě podruhé někde, zapsali si tě a už jsi byl zařazen jako závadová osoba. Už jsi tam byl. A už tě kdykoli mohli, frnk. A ten už je potřetí, tak toho už si vytáhneme, příklad, na výslech. To už není takový, co tam šel, jen že se tam jde.“

• „Já už jsem byl adrenalinem napumpovaný, už mně bylo všecko jedno. Oni tam měli tu slavnou schůzi, já jsem tam přišel v montérkách, montérskou brašnu, teda i s chlapy, ne samozřejmě sám. Tak jsem s ní bouchl do toho stolu a říkám: 'Co to tu slyším? Ještě byste víc chtěli bít ta děcka? Kurvy, večer u kina!' 'Co večer u kina?' 'To samé, co v Praze. Řekneme si co a jak.' Přišel jediný starosta, předseda národního výboru, jediný přišel: 'Neblbněte, neblbněte, to se vysvětlí.' Takové to ňuňuňu. Nic se nevysvětlí. To se stalo. No a mikrofon jsem neměl, tak jsem to tak jen zařval a na druhý den nám už Eman, od Emana jsme měli elektriku, to už bylo ozvučené, před tím kinem, jak stojí barák finanční správy, to už tam bylo plné. A to už tam byli s kvérama hoši, někteří s pobočnými jen mezi námi, to jsme věděli, kteří to jsou. Kdyby to tam tenkrát vytáhl, tak bychom je ukousali. Ale v kině bylo šest muklů se samopaly. Tak blízko k smrti neměl ten den v republice nikdo. Stačilo jenom jim dát takový rozkaz.“

• „Nás odvedli estébáci. V pátek. Klepeta nám nasadili. Tam máničky kolem nás a my s klepety. A na výslechy do Hodonína. Takže to dění, co se tady odehrávalo, když máničky dojely sem, tak vím jen díky Emanovu filmu, který to má natočené. A samozřejmě matka, brácha, druhá babka, kamarádi, z ulice lidi, hospodští, známí. Takže až jsme se vrátili z výslechu, tak jsme se dozvěděli, že to bylo tady jak v obleženém městě. Zákaz prodeje alkoholu, i desítky piva v obchodě, v hospodách. Chlapi pili čaj, do toho si lili rum, sodovku. Máničky se sešly v parku, já jsem u toho nebyl, já jsem byl v Hodoníně zašitý.“

• 1

Veselí nad Moravou, 31.01.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj
  • 2

Veselí nad Moravou, 04.05.2022

Nevěřte mocným

Během natáčení experimentálního filmu Pes baskervillský, který režíroval Jaroslav Formánek, 80. léta 20. století
zdroj: archiv pamětníka

Dušan Lobo Leitgeb se narodil 16. května 1957 v Kyjově rodičům Věře a Antonínovi Leitgebovým. Dětství a většinu dospělého života prožil ve Veselí nad Moravou. V květnu 1968 jej otec přivedl do právě se obnovující skautské organizace, jíž byl Dušan členem až do jejího zániku v roce 1970. Po dokončení základní školy nastoupil v roce 1972 na odborné učiliště ve Valticích, kde se pokusil o útěk přes železnou oponu. V letech 1976–1978 absolvoval základní vojenskou službu v Boru na Tachovsku. Po návratu domů se přidal k máničkám a trampům a brzy se dostal do hledáčku Státní bezpečnosti jakožto člen tzv. závadové mládeže. V roce 1980 spoluorganizoval festival Léto s muzikou, který byl nakonec zakázán. O tři roky později se oženil s Lenkou Veverkovou, se kterou vychoval syny Lukáše a Jakuba. V roce 1989 podepsal Několik vět a stal se jedním z iniciátorů sametové revoluce ve Veselí nad Moravou. V době natáčení rozhovoru (2022) žil na Baťově kanále na hausbótu, který postavil s pomocí přátel.