Ing. Josef Kutil

• „Když jsme bydleli tam v těch Lahovicích, tak tam bydlela nějaká paní Poustevská a ta tam chodila taky na to pole a na cukrovku a oni dostávali ještě navíc levnější cukr za to, že tam udělali nějakou práci. Ta se potom přestěhovala sem, tady bydlela na Stráňkách. A tak taky šla na řípu a říkali, že šla pro výplatu a dali jí to, takže se rozbrečela, jak málo peněz tu ti lidi měli. Že to měli většinou ti pohlaváři. Ti si to obilí zajistili pro sebe. Ale hlavně teda, že to nebyli odborníci.“

• „Když byla malá prasátka, tak ta se prodávala. Zabíjet se mohlo jen načerno, tak pamatuju si teda, že jednou jsme zabíjeli, a to bylo, aby to nebylo slyšet. Tak byl nějaký pohřeb, a když šla ta muzika a bouchali na ten buben, tak se zabíjelo prase.“

• „To společné hospodaření bylo asi v tom, že hlavně byl společný výmlat a takové. A oni chtěli, abychom my si kupovali slámu třeba z těch polí, která byla naše a o která se ti rodiče starali, tak nám psali takové nějaké jakoby faktury, bych řekl. Nebo když třeba jsme šli odevzdávat, protože jsme měli napsané... Takhle, my jsme nebyli členové družstva, čili my jsme dostávali předpisy, co se muselo odevzdávat. Do Písnice do družstva se to dávalo. No a tam jsme dali třeba ta prasata nebo cokoliv jiného a automaticky nám nedali žádné peníze. Jenom řekli, že to je ve prospěch družstva, že družstvo to zastavilo.“

• 1

Zařídíte si hospodaření a pak vás vyhodí z vlastního baráku

Josef Kutil, 2020
Josef Kutil, 2020
zdroj: PNS

Josef Kutil se narodil 6. června 1940 v Praze. Jeho rodina vlastnila na Točné u Prahy malé hospodářství. To jim však bylo po roce 1948 zabaveno a v roce 1952 se museli vystěhovat ze svého domu, protože odmítli vstoupit do JZD. Od té doby až do konce komunistického režimu žili u příbuzných v Lahovicích. Josef vystudoval vysokou školu a působil jako geodet na stavbě dálnic. Po roce 1989 byl rodině dům vrácen v restitucích a od té doby Josef žije opět na Točné.