Mgr. Vítězslav Kutík

• „Pak takové to první střetnutí s realitou přišlo, když náš třídní učitel zjistil, že z 22 žáků má jen dva pionýry. Tak nás donutil vstoupit do pionýrského oddílu s velice tvrdým argumentem, že kdo chce na střední školu, musí být v Pionýru. Na druhou stranu my jsme jako pionýři dvakrát vzorní nebyli, protože jsme se domluvili, že se budeme držet skautu, nebo skautských zásad. Už z toho důvodu, že někteří z nás v roce 1968 ve Skautu byli a když zanikl, tak jsme nevstoupili do žádného pionýrského oddílu, až teprve tedy s tím zpožděním. A byli jsme turistický oddíl, kterému se říkalo Bludičky. My jsme totiž téměř na každé výpravě zabloudili. Byl to paradox, když náš vedoucí byl zároveň učitel zeměpisu.“

• 1

Hradec Králové, 19.04.2022

Po černobylské havárii byl v Kyjevě, kde cisterny kropily ulice i s lidmi

Maturitní fotografie, 1978
zdroj: Archiv pamětníka

Vítězslav Kutík se narodil 16. března 1960 v Hradci Králové do učitelské rodiny, ale brzy se odstěhovali do Hořovic. V roce 1968 vstoupil do obnoveného Junáku. Na základní škole musel s kamarády vytvářet nástěnky k socialistickým výročím. V sedmém ročníku učitel donutil celou třídu vstoupit do Pionýra, jinak by nikoho nepustil na studia. Po gymnáziu nastoupil na Pedagogickou fakultu do Českých Budějovic. Na vysoké škole musel odpracovat mnoho povinných brigád. V roce 1986 vycestoval do Sovětského svazu do Kyjeva, těsně po výbuchu v černobylské elektrárně. Po sňatku se odstěhoval za manželkou do Hradce Králové. V roce 1989 se zapojil do činnosti Občanského fóra. V roce 1992 nastoupil jako učitel na Biskupské gymnázium Josefa Balbína v Hradci Králové, kde pracoval několik desítek let. V roce 2022 žil a pracoval v Hradci Králové.