Ing. Lubor Kunc

• „Generální stávka už rezonovala v celé republice. Vedení komunálních služeb svolalo takovou à la generální stávku – pracovní shromáždění do jídelny. Prostě kecy v kleci, cancy, jak demokratizujeme... To bylo poprvé, co se ve mně něco pohnulo, a řekl jsem si, že už ne. Nikdy jsem nebyl lidový řečník, ale přihlásil jsem se. Obrátil jsem se na vedení schůze, ty komunisty, a řekl: ‚Přes hluk, šustění a převlékání kabátů, které tu předvádíte, není slyšet, co se děje na uherskobrodském náměstí.‘ Tam bylo oficiálně svolané shromáždění ke generální stávce. Vstal jsem, obrátil se na lidi a řekl: ‚Pojďme na náměstí.‘ Všichni se zvedli a šli jsme na náměstí. A tak to začalo. A to náměstí v Uherském Brodě bylo totálně plné.“

• „Změnil hodně. Nebýt pádu komunismu, tak bych zřejmě zůstal u stavařiny, kterou jsem vystudoval, a dělal bych ji pravděpodobně dodnes. Mimochodem mě stavařina bavila. Tím, že mě 89. rok vynesl do funkce v podstatě druhé nejvyšší v Uherském Brodě, tak se rozšířil okruh mých zájmů, znalostí, známostí, společenských vazeb. Takže to mě jednoznačně velmi silně obohatilo.“

• 1

Olomouc, 30.07.2019

Pojďme všichni na náměstí

Lubor Kunc
Lubor Kunc
zdroj: archiv pamětníka

Lubor Kunc se narodil 3. srpna 1952 v Gottwaldově (dnes Zlín). Dětství a mládí ale strávil v sídlištním bytě v Uherském Brodě. Jeho otce Jiřího Kunce vyloučil v roce 1948 Akční výbor těsně před dokončením závěrečné zkoušky z Právnické fakulty v Brně. Lubor tak od dětství vnímal totalitní ráz komunistického režimu, ale nijak se proti němu nevymezoval. Vystudoval Stavební fakultu VUT Brno a následně pracoval ve stavebních oborech. V roce 1989 nastoupil do komunálních služeb v Uherském Brodě. Právě tam ho zastihla sametová revoluce. Na celozávodní podnikové schůzi vystoupil na podporu generální stávky a vyzval zaměstnance k odchodu na náměstí. Poté se postavil do čela podnikové buňky Občanského fóra (OF). Připojil se pak i do OF v Uherském Brodě a v prvních svobodných volbách do zastupitelstva v listopadu 1990 byl zvolen místostarostou. V této funkci pak zůstal osm let. Poté se vrátil zpět do stavebnictví, v němž zůstal až do odchodu do penze. V roce 2019 bydlel s druhou manželkou Janou v Uherském Hradišti.