Filip Kreuziger

• "V tom sedmdesátém roce, po táboře, to vlastně bylo násilné převedení skautu pod pionýrskou organizaci. A my jsme tehdy sice do toho pionýra, v uvozovkách, vstoupili, ale jen na krátkou přechodnou dobu. Pak nás pod křídla vzala tělovýchovná jednota Stadion Žižkov, kde byl předseda, který kdysi byl skaut, ale pak se z něj stal komunista a vedl tuhle jednotu. Ale nám vyšel vstříc a nás tam, v uvozovkách, schoval a co mohl, tak nás chránil."

• "V roce 1968, kdy skaut už fungoval a tehdy při prvomájovém průvodu šli skauti v jednom velkém bloku ulicí Na Příkopech. Tehdy tam byli nějací lidi, kteří tam proti nám lehce protestovali. Ale byla tam jednotná síla skautingu tehdy již vidět a na tribuně tam stál generál Svoboda, Dubček a další lidi. Kromě nich tam byl i náčelník Junáka Dr. Rudolf Plajner i vedoucí tehdejšího pionýra obměněného a bylo to tehdy strašně krásné."

• 1

U pamětníka doma v Praze, 14.01.2020

Skauting žil i v době totality

Filip Kreuziger dvacetiletý
zdroj: Archiv pamětníka

Filip Kreuziger, skautskou přezdívkou Padáček, se narodil 8. června 1954 v Praze. Matka pocházela z Prahy, kde měl její otec truhlářskou dílnu. Otec pracoval jako grafik v nakladatelství Mladá fronta a rodině prý dokázal zajistit slušný životní standard. Filip od dětství sportoval a jezdil na tábory. V roce 1966 jeho třídní učitelka se svým manželem založila družinu Psohlavců, oficiálně fungující pod pionýrskou organizací, ale vedenou ve skautském duchu. Během krátkého znovuobnovení Junáka v letech 1968 - 1970 se oddíl stal skautským. Jako skaut se také zúčastnil oficiální prvomájové manifestace v roce 1968. Po invazi v srpnu 1968 otec rozvážel protiokupační letáky a to spolu se skautskými aktivitami pamětníka pravděpodobně zapříčinilo, že nemohl studovat střední školu a chodil pouze do učení. V době normalizace se jeho skautská skupina začleňuje pod TJ Stadion Žižkov, kde duch skautingu do jisté míry přežíval dále. V roce 1984 spoluzaložil se skautskými přáteli tradici oslavy vylodění v Normandii. V roce 1986 s přáteli také spoluzaložil oddíl vysokohorské turistiky. V roce 1989 se zapojil do obnovy Junáka, dodnes je členem 301. Sovího oddílu. Myšlence skautingu je věrný po celý svůj život.