Albína Kratochvílová

• „Nejhorší bylo, když v tom gymnáziu jsem byla a přišla ta okupace, tak přišel profesor. Přišel, postavil se, uklonil se, říká: ‚Děti, milujte vždy svoji republiku.‘ A šel a jenom podržel hlavu a my jsme byli všichni z toho... ještě říkám dneska, jde mráz po mně, když si na něho vzpomenu.“

• „Když jsem chodila do školy, tak jsem chodila se spolužačkou kolem továrny, kde se vyráběly nějaké náboje nebo co. A tak to si pamatuju, jak jednou letěli a bombardovali. A protože já z těch Bílan do Kroměříže... to jsme chodily polní cestou, tak jsme se schovávaly v příkopě a takhle. Nebylo to nic pěkného.“

• „S manželem jsem se seznámila v tom pětačtyřicátém roce a v šestačtyřicátém už byla svatba, protože jsme vyslechli tehdy přání vlády, aby se lidé stěhovali tady do pohraničního území. Tak první rok jsem odešla ke Zlatým Horám, Ondřejovice – Salisov, tam se mi narodil taky syn. Ten rok jsem učila v Supíkovicích. Tam jsem musela dojíždět vlakem a zase pěšky dobré tři kilometry přes pole jsem chodila do školy vyučovat. V tom šestačtyřicátém roce byla neobyčejně tvrdá zima, hodně sněhu a kolikrát mi řekl tehdá vedoucí školy: ‚Nejezděte, zůstaňte doma.‘ A já na druhý den ráno zase jsem šla. Odneslo to zdraví, to miminko, ten syn, který se mně narodil, měl vrozenou úplavici.“

• 1

charitní dům v Javorníku, 12.09.2017

Okupace nás všechny úplně porazila

Albína Kratochvílová se narodila v roce 1925 v Kostelanech u Kroměříže. Její otec byl učitel a ředitel školy, matka byla v domácnosti. Gymnázium a učitelský ústav vystudovala v Kroměříži, kde také během války zažila bombardování. Po konci války vyslechla se svým manželem vládní výzvu o osidlování pohraničí a přestěhovali se do Jeseníků. Tam zažila odsun německého obyvatelstva i příchod řeckých emigrantů. Od roku 1945 až do roku 1980 nepřetržitě učila.