Jaroslav Kratochvíl

• „Z tohoto období mám jednu velmi smutnou vzpomínku, možná, že tomu nebudete ani věřit. Představte si, že když jsem šel do druhé ročníku, to znamená do tak zvané desáté třídy, možná, že to bylo 1. září, možná, že to bylo jiný den v září, ale rozhodně to bylo začátkem školního roku. Najednou se objevil ve třídě před námi náš třídní, což bylo normální, s ním přišel ředitel, to už tak normální nebylo a s nimi přišel ještě jeden pán, kterého jsme neznali. Tak jako to bývá, přijde ředitel, přijdou hosté, tak jsme vstali. ‚Sedněte si.‘ Sedli jsme si. Pan ředitel řekl tomu pánovi: ‚Tak vstoupíte do JZD nebo nevstoupíte, pane?‘ A pán řekl: ‚Nevstoupím, pane řediteli, už jsem vám to řekl jednou, a teď vám to říkám podruhé.‘ A soudruh ředitel řekl: ‚No tak dobře, tak jestli ještě jednou řeknete, že ne, tak váš syn bude okamžitě vyloučen ze školy. Tak vstoupíte do JZD, nebo nevstoupíte?‘ ‚Už jsem vám to, pane řediteli, řekl dvakrát, tak teď vám to říkám potřetí, nevstoupím do JZD.‘ Soudruh ředitel řekl: ‚Tak Honzo, vztyk, vem si věci a odchod.‘ Takže před našima očima šestnácti, sedmnáctiletých dětí byl vyloučen žák proto, že jeho tatínek nechtěl, aby mu sebrali všechno, co měl. To znamená: pole, zvířata. Tak kvůli tomu toho kluka vyhodili ze školy.“

• 1

Světlá nad Sázavou, 31.10.2022

Cesta za snem

Jaroslav Kratochvíl
Jaroslav Kratochvíl
zdroj: archiv pamětníka

Jaroslav Kratochvíl se narodil 7. prosince 1943. Dětství a mládí prožil ve Světlé nad Sázavou s rodiči a starším bratrem. Rodina jeho otce Josefa vlastnila firmu na broušení granátů. Otec se se svou manželkou Andrée seznámil během sedmiletého působení ve Francii. Do Světlé nad Sázavou se přistěhovali v roce 1937. Bilingvní prostředí, ve kterém pamětník vyrůstal, mu přineslo výbornou znalost francouzštiny. Základní školní docházku absolvoval ve Světlé nad Sázavou, gymnaziální studia v Ledči nad Sázavou. Rád sportoval, hrál ochotnické divadlo. Na vysokou školu nebyl přijat kvůli buržoaznímu původu. Po maturitě se vyučil strojním zámečníkem v Královopolských strojírnách v Brně, což bylo na hony vzdáleno jeho snu stát se rozhlasovým novinářem. Před prázdninami v roce 1968 úspěšně absolvoval pohovor do Československého rozhlasu s nástupem do zaměstnání v září. Srpnová okupace vojsky Varšavské smlouvy tento sen rozbořila. Po vítězství v literární soutěži Lady Radio Man mohl po krátkou dobu svou touhu naplňovat. Zajímavé příležitosti k tvůrčí práci dostal až po sametové revoluci v roce 1989. Pracoval jako tlumočník pro francouzské filmaře, později jako location manager též pro české producenty. Pracoval jako dramaturg a produkční, připravoval pořady pro děti a mládež, měl svůj autorský pořad „Film s hostem a host s filmem“ v Kulturním centru Zahrada v Praze Chodově. V roce 2022 žil Jaroslav Kratochvíl ve Světlé nad Sázavou.