Milada Kozderková

• "Chodili na kontrolu Němci, jestli si tatínek někde něco neschovává, nějaké zrní. Většinou chodili po žních a vždycky: 'Holky, kde má tatínek uschované ty pytle s tím obilím?' A my jsme říkaly: 'On žádné obilí neschovává, on to má všechno na mlatě. To, co vidíte, to máme.' Protože to nás zas tatínek poučil, že to nesmíme říkat. A oni furt: 'A určitě tam něco má.' A my jsme říkaly: 'Nemá nikde nic schovaného.' Měl díru ve stodole, to měl zarovnané slámou, tam byly pytle s obilím a my jsme říkaly: 'Nic nemáme, nic nikde schovaného.'"

• "My jsme totiž byli furt v práci, protože se všichni vězni propouštěli. Havel dal rozkaz rozpustit věznice, takže se to likvidovalo v té Boleslavi a my jsme chystali papíry na finančárně. Než jsme jim to připravili, to bylo nějakých lidí! Tak jsme byli ve dne v noci v práci."

• "Vzpomínám si, když přišli ti Sověti, tak byly o nich takové fámy, že ubližují lidem a že znásilňují ženské a já nevím, co všechno. No, teď náš kluk byl malý, asi měl jít do školy nějak. Hrál si před barákem a teď šli asi tři, tři vojáci – důstojníci ruští. A teď jeden z nich se utrhl a šel k Jirkovi. A já jsem – mě píchlo, úplně mi bylo špatně, že nám ho sebere a že prostě nebudeme mít dítě. Tak jsem vylítla ven a on ho vzal do náruče a omlouval se a říkal: „Já mám takového kluka doma, mně připomíná strašně mého kluka.“ Prostě že se v něm zhlédl, že to je jeho kluk, tak ho tolik mačkal. A od té doby k nám chodil, co jsme tam s nimi žili, tak k nám chodil, nosil dárky klukovi."

• 1

Mnichovo Hradiště, 11.04.2019

Prožila jsem normální život normálního obyčejného smrtelníka

Milada Kozderková
Milada Kozderková
zdroj: archiv pamětnice

Milada Kozderková se narodila 28. prosince 1937. Své dětství prožila v malé vesničce Sovenice, kde také začala chodit do školy. Na druhou světovou válku nijak zvlášť nevzpomíná, jen si pamatuje, že k nim domů chodili němečtí vojáci na kontrolu zásob a že za jejich vesnicí jednou spadla bomba. V roce 1955 se vdala, její manžel byl vojákem z povolání, a tak byli po srpnu 1968 v častém kontaktu se sovětskými vojáky. Ti jim dokonce pomáhali stavět dům v Mnichově Hradišti. Pracovala ve věznici v Mladé Boleslavi, kde také byla v době vyhlášení amnestie v roce 1990.