podporučík v. v. Ladislav Kostovič (* 1927  †︎ 2016)

Přišla mobilizace, tak jsem se sebral domů a honem do armády do Polska

• po válce vystudoval Střední lesnickou školu v Trutnově

• sloužil v hájovně v Prochodech u Vysokého Mýta, ve Strašově u Přelouče, ve Ždírci a v Borech

• zemřel 5. dubna roku 2016

V Užhorodu na Podkarpatské Rusi

Ladislav Kostovič se narodil 13. ledna 1927 v Užhorodě na Podkarpatské Rusi v tehdejším Československu. Jednalo se o nejvýchodnější část státu, obývanou zejména rusínským obyvatelstvem, a zároveň o poměrně chudý a nerozvinutý zemědělský kraj: „Pokud si vzpomínám, ve třicátých letech byla nezaměstnanost. Otčím pracoval jako zedník, když byla práce, byla, když nebyla, tak byl doma. Bratr byl asi v té době na Vojenské akademii v Hranicích. Asi už od roku 1936. Málo jsme se viděli. Když přijel na dovolenou, tak to bylo všechno. V Užhorodu jsme měli vinice a samozřejmě velikou ovocnou zahradu. Tam jsme bydleli, to nás a rodiče prakticky živilo.“

Maminka Marie byla rozvedená a za otčíma se provdala v pamětníkově raném dětství, a tak ho otčím vychovával. Bratr Julius Kostovič (1912–1993) byl jedním z mála obyvatel Podkarpatské Rusi, který studoval na Vojenské akademii v Hranicích, a celkem byl o patnáct let starší: „Někdy se mnou komunikoval a někdy ne. A když jsem ho nechtěl poslouchat, tak zakročil. To jsou také vzpomínky z dětství.“

Obsazení Podkarpatské Rusi Maďarskem

Dne 14. března 1939 se od Československa odtrhlo Slovensko a o den později obsadila nacistická vojska české a moravské země. Také Podkarpatská Rus nezůstala bez povšimnutí a její jižní část byla obsazena Maďarskem, zatímco severní část získala částečnou autonomii. Ladislav Kostovič vzpomíná, že přímo v jejich zahradě vedla hranice: „Maďaři obsadili zbývající část. To bylo střílení a my jsme utekli do sklepa. Tady se to rozsypalo. Němci obsadili republiku a Slováci se jakžtakž osamostatnili. Tehdy byli hlinkovci a já nevím, co všechno. Mě to jako kluka nezajímalo. My jsme měli v zahradě hranici, financové k nám chodili na víno a já jsem chodil do města – když něco potřebovali, tak jsem to propašoval.“

Ladislav Kostovič nosil zavěšený „proviant“ pod kabátem a úspěšně tak unikal kontrolám: „Ale jednou mně bylo úzko, protože voják mně prohlížel kapsy a já měl v kapse žiletky. On tam strčil prsty a rozřízl si je. (...) Chodil jsem do Užhorodu přes hranice do školy. Tak mně to bylo k smíchu, protože jsem měl propustku, on ji chtěl vidět, tak jsem mu ji musel dát a on ji četl vzhůru nohama. Maďarští vojáci byli negramotní a v armádě byla vůbec nízká gramotnost.“

Z Protektorátu Čechy a Morava se bratr Julius vrátil do Užhorodu a začal si zde shánět zaměstnání. Protože byl bývalým československým důstojníkem, byl mu nabídnut vstup do maďarské armády. Nabídku však odmítl a navíc chování maďarských vojáků odsoudil: „To bylo zle. Přiběhl domů a ptal se maminky, jestli má nějaké známé, kteří by ho převedli přes hranici. Maminka pocházela z pohraničí, tak tam zajeli a našli nějakého převaděče. Přešel přes hranice a od té doby už jsme o něm nevěděli. Až když přijel na dovolenou v pětačtyřicátém roce, ke konci války.“

V dělostřeleckém pluku

Bratr odešel do Sovětského svazu. Důsledky přechodu hranic do sovětského impéria jsou sice již všeobecně známé – zatčení, odsouzení a vsazení do gulagu – ale obyvatelé Podkarpatské Rusi fakticky o stalinském teroru nevěděli. Také bratra čekalo věznění, a když se v Buzuluku formoval 1. československý prapor, byl Julius spolu s dalšími Rusíny propuštěn: „Vypravoval, jak to na Sibiři prožíval. Byl někde v Omsku, pracoval na silnicích a stavěl most. Pracovali v maskách, protože bylo kolem čtyřiceti stupňů mrazu, maska mu přimrzla na obličej a potom měl od ní trochu jizvy. Ale zážitky mně nevypravoval, my jsme o tom nemluvili. On o tom nerad mluvil.“

Zatímco Julius se účastnil bojů na východní frontě, pamětník dokončil na Podkarpatské Rusi čtvrtou a pátou třídu maďarské obecné školy a poté začal navštěvovat první ročník kovodělné průmyslové školy ve Vinogradově.

Druhý ročník průmyslové školy však již neabsolvoval: „To už byla Podkarpatská Rus obsazená Rudou armádou, a že nás seberou do armády. Tak jsem se sebral domů, honem do Polska a hledal jsem bratra, protože jsme slyšeli, že tam někde je. Tak jsem narukoval v Polsku do armády a dostal jsem se k dělostřelcům.“

Liptovský Mikuláš a další boje

Ladislav Kostovič vstoupil do armády ve slovenském Humenném dne 22. ledna 1945 a s 5. dělostřeleckým plukem se zúčastnil osvobozovacích bojů na území Československa. Velitele mu dělal jeho bratr: „Výcvik moc dlouho netrval a pak jsem se dostal mezi zkušenější, tak jsem to prakticky odkoukal. Žádné zkoušky nebyly.“

„Byli jsme nějakou dobu před Liptovským Mikulášem, než se zaútočilo. Pak se to obsadilo a cestovali jsme do Vrútek. Tam se dělostřelci zakopali, prakticky tam bylo palebné postavení, a čekalo se, až se zaútočí. Byli jsme nahoře na Minčolu, měli jsme pozorovatelnu a odtamtud jsme se dívali. Jak nastal útok na Žilinu, tak to bylo jako ve filmu. Jak pěchota útočí. Hrozný.“

Žilina byla poté obsazena a podle Ladislava Kostoviče se prakticky jednalo o konec bojů. Další osvobozovací boje již nebyly tak urputné a dostávaly se do nich převážně jiné oddíly. Pamětník poté zamířil do Holešova a do Olomouce.

Lesníkem ve východních Čechách

Po válce sloužil v Rakovníku, ale chtěl odejít z armády a přihlásit se do průmyslové školy v Chomutově: „Tak jsem přijel do Chomutova a chtěl jsem se přihlásit do druhého ročníku, že jeden rok mám hotový. Ale ředitel se se mnou nebavil. Z Rakovníku jsme se dostali do Hradce Králové, do protileteckých kasáren, tam byl nějaký lesák a sloužil v armádě. Tak jsme se domluvili a já jsem o to měl poměrně zájem, protože v Užhorodu jsme měli vinice a za nimi byl les. Prakticky každý den jsem byl v lese, tak jsem byl na to prostředí zvyklý.“

Ještě v Hradci Králové se pamětník podílel na výcviku nováčků: „Bratr se divil a povídá: ‚Vždycky instruktoři, kteří cvičí, mají uvázané krky a nemůžou mluvit, a ty prý pořád řveš a nic ti není.‘ Mně to nic nedělá, měl jsem takové hlasivky.“

Bratr Julius pracoval na výrobě drátěných pletiv, ale v roce 1948 byl opět zavřen: „Vedoucí, jak mi vypravovala švagrová,[1] přišel ještě s nějakým mužem za bratrem a že by potřebovali něco napsat na stroji. On odpověděl, že na stroji neumí psát, vyťuká to jenom jedním prstem. To prý nevadí. Tak k tomu sedl, začali diktovat, a jak prý začali diktovat, tak už věděl, že je zle. Byly to nějaké šifry. Dopsal to, přijel domů a už tam byla Státní bezpečnost. Sebrali ho a bylo to. Vykonstruovaný proces. Já byl ve škole a druhý den o bratrovi psali v novinách.“

Ladislav Kostovič vystudoval čtyřletou Střední lesnickou školu v Trutnově a sám byl před maturitou prověřován, zda je spolehlivý, či nikoliv. Peníze měl od vázaného vkladu, ale také ho finančně podporoval bratr i budoucí manželka. Maminka s otčímem zůstali v Užhorodu, hospodářství jim bylo zabaveno do sovchozu a zbyl jim pouze dům.

Pamětník složil maturitu a měl dostat umístěnku: „Ale já čekal umístěnku už půl roku, a nikde nic. Tak jsem jel do Prahy na ministerstvo školství, tam si pamatuji, že byl nějaký Trnka, tak jsem mu říkal, že nemám práci a mám rodinu. On kroutil hlavou, jak je to možné. Všichni byli zaměstnaní, a já jsem byl půl roku bez práce. Povídá: ‚Jeď domů, ale počítej s tím, že budeš na Šumavě.‘ Mně to bylo jedno. Ale na Šumavu mě nedali, protože jsem byl nespolehlivý.“

Ladislav Kostovič byl tedy přidělen do Prochodů v Chocni a poté do Strašova u Přelouče. Kvůli nedorozumění dále vykonával funkci manipulátora na trati, ale nakonec se vrátil k lesnické činnosti ve Ždírci. Následně se dostal do hájenky Javorka nedaleko vodní nádrže Seč, kde žil od roku 1954. Bratr Julius byl po roce 1989 rehabilitován a v roce 1993 zemřel na plicní embolii. Ladislav Kostovič ukončil vojenskou službu v hodnosti desátníka a v současnosti má hodnost podporučíka ve výslužbě.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Luděk Jirka)