Irena Konečná

Snažili jsme se za všech okolností žít svůj život

Irena Konečná v roce 2019
zdroj: Post Bellum

Irena Konečná, za svobodna Švecová, se narodila v Blansku dne 14. srpna 1945 do rodiny dělníka a prodavačky. Rodina se za prací otce záhy odstěhovala do Jeseníků. Do Blanska se všichni vrátili v roce 1953. Irena Konečná pocházela z pěti sourozenců, byla nejstarší z nich, následována bratrem Jiřím, sestrou Annou a dvojčaty Josefem a Marií. Dědeček a babička Klevetovi z matčiny strany sloužili na zámku v Boskovicích a v Rájci-Jestřebí. Poznali se s příslušníky rodů Mensdorff-Pouilly, Šternberků a Salmů. Po návratu do Rájce Irena Konečná zblízka viděla osud majitelů zámku po změně režimu, stejně jako proměnu venkova a jeho zvyklostí. Vystudovala střední ekonomickou školu a roku 1964 se vdala. Mezi lety 1966-1973 žila v Karviné, kde její manžel Antonín pracoval v dolech a měli první malou dceru. Prožili zde i okupaci vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Po vážném úrazu manžela při práci na šachtě se celá rodina roku 1973 vrátila do Blanska. Revoluční dny listopadu 1989 strávila Irena Konečná ve strachu o dceru Yvonne, která se v Brně aktivně podílela na sametové revoluci. V devadesátých letech se s manželem věnovali soukromému podnikání. Irena Konečná překonala vážnou nemoc a stala se babičkou čtyř vnoučat. V roce 2019 žila s manželem v Koclířově u Svitav.