Vojtěch Klusoň

• „Ve Vysokém Mýtě byla dvě velká kasárna. Zřejmě tam pro ně neměli sklady. Jeden čas byl v pivovaru prázdný sklep, ležácký, tak tam složili asi vagón brambor. Vždy tam něco přivezli, uskladnili a pak si pro to jezdili z kasáren. Měli tam i mrkev a řepu. A ti vojáci to celý den nakládali a skládali a oni jim nedali vůbec najíst. Byla tam škvára, topilo se škvárou, tak oni si dávali brambory do té teplé škváry a pak to jedli. Jejich důstojník byl takový agresivní, arogantní. Přímo jsem viděl, jak jednoho vojáka udeřil do obličeje, prostě je tam mlátil, fyzicky likvidoval. Oni stáli, koukali, nemluvili. Zacházeli s nimi hrozně. Měli boty a onuce, neměli ponožky, nahoře měli vojenskou bundu s bílým límečkem, neměli ani košile. Ty brambory byly už shnilé a jak to nosili, ty uniformy měli od toho, byl to strašný zápach shnilých brambor. A v těch promočených uniformách je naložili na ty shnilé brambory a vezli je tak do Mýta. Žádné, že by je odvezli nějakým jiným autem.“

• „Vždycky je ráno přivezl šedý autobus z Pardubic. Přiváděli je po cestě do divadla, měli pouta a bílé pásky a celé divadlo bylo obsazené příslušníky StB. Všechno bylo uzavřené, když jsme šli do školy a ze školy, zavřeli za námi. Když otec chodil pro dřevo do kotelny, oni chodili s ním. Večer je zase odvezli. Ten soudní proces trval asi týden, bylo jich víc, byly mezi nimi i ženy. Ze sálu bylo slyšet lidi, které sváželi, jak vězně odsuzovali a chtěli pro ně nejtvrdší tresty. Pokřikovali na ně 'Odsoudit! Odsoudit!' Byly slyšet projevy nenávisti vůči těm lidem. My jsme tomu jako děti taky věřili. Kolem nás se o tom tak mluvilo. Já to ale viděl, jen když je přiváděli a odváděli z toho veřejného soudu v hlavním sále.“

• 1

Polička, 24.09.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

V dětství zažil politické procesy, v pivovaru zase moudrost starých sládků

Vojtěch Klusoň, 1966
zdroj: Archiv Vojtěcha Klusoně

Vojtěch Klusoň se narodil 9. ledna roku 1949 do rodiny krejčího, kterému komunistická vláda zavřela živnost. Následně se na popud inzerátu přestěhovali do Poličky, kde otec získal místo správce v Tylově domě. Pamětník tam jako malý chlapec zažil soudní procesy s politickými vězni i to, jak jeho otec pálil zakázané knihy svážené Státní bezpečností. Dětství jinak trávil v divadelním prostředí. Vzpomíná na události spojené s okupací vojsk Varšavské smlouvy v Poličce, sovětské jednotky tehdy obsadily vojenský prostor v nedaleké Květné. Část vojenské služby, kterou absolvoval na konci 60. let, strávil jako pracovník Průmstavu a po návratu do Poličky našel práci v místním pivovaru. Tam pracoval až do odchodu do důchodu. S komunistickým režimem nesouhlasil, ale aktivně se proti němu nikdy neangažoval.