Jiří Karabel (* 1938)

Ve čtyřech letech se stal rukojmím nacistického režimu

• od roku 1957 v Karlových Varech

• pracoval u Pozemních staveb

• v 70. letech pracoval v uranových dolech jako konstruktér

Ukradené dětství

Jiří Karabel se narodil 16. února 1938. Otec pocházel z Votic a pracoval jako truhlář v domě s restaurací, který vlastnila rodina ze strany jeho ženy. Střídavě tam vedl truhlářskou dílnu a obsluhoval klientelu v hospodě. Rodiče se vzali v roce 1936.

Otec byl zapojen do odbojové skupiny Jindra, sdružující převážně sokoly a působící i na Benešovsku. Na začátku internace Jiřího Karabela stojí vlastně otcovo zatčení. Hlavní vlna zatýkání po atentátu na Heydricha probíhala v létě 1942. V hostinci Karabelových přespal v červenci Břetislav Lyčka, jeden z odbojářů, po cestě do Ouběnic za truhlářem Ludvíkem Vaňkem. Tam ho pamětníkův otec doprovázel. Otce zatkli v červenci a Jiří Karabel ho již nikdy neviděl, dodnes ale vzpomíná na to, jak mu v dílně vyráběl hračky.

V srpnu si gestapo přijelo i pro matku a jejího syna. Oba byli odvezeni pravděpodobně do Benešova na služebnu gestapa. „Zastavili jsme. Já jsem nevěděl, co se děje. Maminku sbalili a vím, že šla do nějakých schodů, měla na sobě tmavý kostým a šla mezi dvěma gestapákama. Nás nacpali do autobusu a já na to koukal skrze jeho okna. To jsem viděl maminku naposledy. Pak se autobus cuknul a jeli jsme na tu Jenerálku.“ Rodiče byli popraveni v Mauthausenu, kam se dostali přes tábor v Terezíně.

V internaci

Na Jenerálku a do Svatobořic se pamětník dostal v pouhých čtyřech letech. Popisuje to jako mateřskou školu, kde se starší starali o mladší. Pamatuje si, jak se v průběhu času stávaly módní různé vzory na hrnečku. Nejdříve byla oblíbená srdíčka, pak proužky. Po celou dobu internace měly děti jídla tak akorát, občas menší tratily a na jejich úkor si porci přivlastnily starší děti. Znal své jméno, na rozdíl od jiných, mladších svatobořických dětí. Přezdívali mu Jiříček z Pinglu, protože restaurace, odkud pocházela jeho matka, se jmenovala Na Pinglu. Ve zmíněné hospodě jeho babička nadále provozovala živnost, a to až do nástupu komunismu.

Ve Svatobořicích chodili ti starší pracovat, například do zbrojovky. Jiří Karabel vzpomíná, jak jim nosili pojistky od granátů, se kterými si mladší hráli jako s hračkami. Další zábavou bylo vyřezávání do kostí. Ty sbírali v okolí kuchyně a často je adresovali svým láskám z řad svatobořických dívek. Dalším rozptýlením bylo divadlo. Starší nacvičili například představení Fidlovačky. Pamětník občas dostával psaní od příbuzných z Prahy.

Nejhorším místem byl tábor v Plané nad Lužnicí, kam byly děti přemístěny z jižní Moravy před blížící se frontou. Blechy hýbaly se vším, ale na druhou stranu zde panovala uvolněnější atmosféra s nadějí na brzký konec války. Po cestě se v Brně všichni museli schovat při náletu do krytu. Seděl pak při cestě autobusem na klíně Lumíru Hanzlovi, přičemž se báli, že v chaosu konce války jim esesáci sedící se samopaly vpředu něco zlého udělají. Příbuzní ho poté v táboře vyzvedli. „Ale naučili nás, nevím, jakým způsobem. Řvali jsme, že chceme domů, ale na druhou stranu – táta, máma – já jsem na ně nečekal. Nevím, jak to do nás nalili, ale určitě měli nějaký pedagogický cit. Já jsem nečekal, že se setkám s rodiči. V Plané už jsem měl ‚rodiče‘ – tenhle pojem ve svém pravém významu nám úplně vygumovali. Aspoň mně jako nejmladšímu rozhodně.“

Po válce

Od května do prázdnin roku 1945 absolvoval zkrácenou první třídu a bydlel u bratranců, v Plané nad Lužnicí. Poté měl dvě možnosti, kam může jít – ke strýci do Prahy, nebo k babičce do Votic. Nakonec vyrůstal u babičky, i když jeho poručníkem byl pražský strýc.

Vystudoval strojní střední školu v Táboře. Nebylo to pro něj lehké, protože spíše po tátovi inklinoval k práci se dřevem, ale musel se naučit pracovat se železem. Znalost zúročil v posledních letech před důchodem, kdy se železem jako živnostník pracoval. Babička, která ho vychovávala, si myslela, že jí pomůže s její živností, ale v devatenácti letech se na umístěnku dostal do Karlových Varů. Bydlel se svojí manželkou, a když čekali prvního syna Jana, oženil se.

Nejprve pracoval u Pozemních staveb a v sedmdesátých letech jako konstruktér v uranových dolech na Jáchymovsku, jeho žena v ústavu s mentálně postiženými dětmi. Při jedné služební cestě se po dlouhé době dostal do Svatobořic. Říká, že těžký osud svatobořických dětí předznamenal jejich nelehkou budoucnost. Být sám, sirotkem ve světě, formuje i to, jaký tito lidé měli ke světu vztah. Je to, jak říká, „na hlavu padlé“. Nicméně čin rodičů hodnotí jako velmi statečný.

Jiří Karabel nadále žije v Karlových Varech s manželkou. Vždy se snažil být štědrý k ostatním, upřednostňovat duševní statky před materiálními a hledět před sebe. To vše se mu v dobré obrátilo právě v čase, podle jeho mínění, klidného a spokojeného důchodu, který završuje jeho jinak neuspořádaný život. Kromě syna vychovali ještě jednu dceru.