Petr Janečka

• "Hrál a nehrál, chytly mě vředy nejvíc. Vlastně jsem vykopal olympiádu v Moskvě s Maďary na Strahově. Po tom zápase jsem hned jel na přátelák do Španělska, tam jsme hráli 2:2, tam taky hrál Butragueño a tady ti, já nevím už kdo. Hráli jsme 2:2, nahrál jsem Zdeňovi Nehodovi na dva góly, jenže pak přišla Evropa, olympiáda a mě chytly předtím vředy a nejel jsem nikam." – "Nikam. A z čeho byly ty vředy?" – "Mám je odmalička, od pěti let. Rodové." – "Praskly normálně? To jste mohl být rád, že jste naživu?" – "Mně to prasklo asi už čtyřikrát pětkrát, už jsem věděl, co je. Jak mi praskly před olympiádou, tak to bylo nejhorší, ležel jsem v nemocnici ve Zlíně, v Gottwaldově na infuzi. Co jsem snědl, to jsem vyblil. Ležel jsem tam 14 dní, shodil jsem 14 kilo. Říkám: 'Jdu dom, chci umřít doma.'"

• „Zápas proti Maďarsku se hrál na Strahově, byl tam úplně plný stadion. Bylo to velmi napínavé, nakonec jste 3:2 vyhráli. Vám se zápas povedl, tak k němu něco řekněte." – "První gól jsme dali asi ve 13. minutě po rohu, nacentroval Zdeňa Rygel z levé strany. To bylo nějak po rohu, protože tam byl Luďa Macela, muselo to být po rohu, jinak by tam nešel. Zdeňa to dal na vápno, stojím za Luďou a křičí: 'Pusť!' Trefil jsem míč levačkou, gólman měl dva metry, nestačil ani zvednout ruce. Oni dali, se mi zdá, na 1:1, my pak dali na 2:1. Utíkal jsem, dva Maďaři na mně viseli, doběhl jsem do velkého vápna a tam jsem spadl. Penalta, takže Láďa Vízek ji proměnil. Pak bylo na 3:1, obešel jsem z levé strany i gólmana. To byl tehdy útok Vízek, Lička, Janečka. Říkám si: 'Dej si góla i ty, Vernere!'“

• „Tam tehdy hráli za Dózsu Ujpest Töröscik, Nyalasi, Dunai, Fazekašové. Doma jsme je mleli, dostali jsme dva góly, vyrovnali jsme na 2:2. Ale tam to bylo něco úplně jiného, přijelo deset tisíc lidí z Brna, 200 autobusů nebo kolik. Porazili jsme je a všechny autobusy jely domů bez oken." – "Že jim je Maďaři vytloukli?" – "Házeli na ně dlažební kostky, do oken. Nám ne." – "Ale na fanoušky házeli?" – "Do těch autobusů. Akorát neměli zadní okna prý rozbitá a řidiči si je dávali zezadu dopředu."

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Tipsport pre legendy
  • 2

nahrávka pořízena v rámci projektu Tipsport pro legendy

Smolař, alkoholik, houmlesák. Ale i borec, jemuž tleskalo 107 tisíc lidí

Petr Janečka v reprezentačním dresu na začátku 80. let 20. století
zdroj: archiv pamětníka

Petr Janečka se narodil 25. listopadu 1957 v Gottwaldově, dnešním Zlíně. Pocházel z početné rodiny a byl v ní nejmladším synem. Matka i otec pracovali jako dělníci ve firmě Baťa, z níž se v roce 1949 stal podnik Svit. Petr Janečka se v dětství věnoval fotbalu a atletice, výborně běhal sprinty a skákal do dálky. Ve 12 letech hrál v mužstvu s patnáctiletými fotbalisty v klubu TJ Gottwaldov. Kvůli sportu nedokončil učiliště a nastoupil do práce. V 19 letech se stal nejlepším střelcem třetí ligy a přestoupil do Zbrojovky Brno. V premiérové prvoligové sezóně vstřelil 13 branek, na dalších 15 nahrál a pomohl týmu k jedinému mistrovskému titulu v historii. V roce 1978 debutoval v reprezentaci, za kterou nastoupil v 39 utkáních a zaznamenal devět gólů. Na jaře 1980 patřil mezi opory národního týmu, který se chystal na mistrovství Evropy v Itálii a na olympijské hry v Moskvě. Těsně před oběma vrcholnými turnaji, na nichž Československo získalo bronz a zlato, skončil ve vážném stavu v nemocnici. Zradily ho žaludeční vředy – rodinná kletba, kvůli níž přišel jak o mistrovství Evropy, tak o olympiádu. S reprezentací se nicméně probojoval na mistrovství světa 1982 ve Španělsku, kde Československo vypadlo smolně v základní skupině. Ve stejném roce vstřelil gól v Brazílii, kdy v utkání proti domácímu týmu vyrovnal na konečných 1:1. V roce 1983 sestoupila Zbrojovka z první ligy a Petr Janečka odešel do pražských Bohemians. V sezóně 1983/84 s nimi získal třetí místo, v příštím roce druhé. V evropském Poháru UEFA se podílel na podzim 1984 na postupu přes Ajax Amsterdam s hvězdami van Bastenem, Koemanem a Rijkaardem. V roce 1987 se v Bohemians provalila aféra s černými penězi, kriminálka vyšetřovala i Petra Janečku, ale vyvázl bez úhony. Během angažmá v Bohemians si udělal maturitu na střední škole. V listopadu 1987 přestoupil do belgického klubu Racing Brusel, kde hrál rok první ligu a rok druhou ligu. Ve stejném roce skončil v reprezentaci. Po návratu do Československa působil krátce v Gottwaldově, profesionální kariéru ukončil v rakouském Tullnu. Díky 105 gólům v československé první lize a čtyřem brankám v belgické první lize se dostal do prestižního Klubu kanonýrů. V devadesátých letech přišel o úspory, propadl alkoholu a rozpadla se mu rodina. Stal se bezdomovcem, pomáhali mu bývalí spoluhráči ze Zbrojovky Brno, Bohemians a Gottwaldova a také fanoušci. V roce 2022 žil na ubytovně v Praze, kterou si platil z renty poskytnuté Nadací Tipsport.