Jan Hyliš

• „Tenkrát byl sice komunismus, ale my jsme byli mladí, měli jsme se rádi a bylo to taky pěkné. Mohli jsme se najíst, napít, mohli jsme dýchat. Ale skoro nic dalšího. Bylo to hodně omezené. U silnice u Jihlavy jsme viděli ceduli Vídeň – 125 km. To ale nebylo určené pro nás. My mohli jen k závoře, byli jsme zavření v ohrádce. Zvířata v zoo žijí taky docela dobře, opice mají banány a podobně. Materiální statky ale nejsou všechno. Chtěli jsme poznávat svět – a nemohli jsme.“

• 1

Havlíčkův Brod, 21.08.2019

Slušností a dobrou prací se prosadí hodně věcí

Jan Hyliš v srpnu 2019
zdroj: Post Bellum

Jan Hyliš se narodil 2. července 1954 v Havlíčkově Brodě v učitelské rodině. Po maturitě na místním gymnáziu vystudoval obor konstrukce a dopravní stavby na ČVUT v Praze. Po roční vojenské službě nastoupil jako projektant do havlíčkobrodského Výrobního družstva Stavba, později se stal technickým náměstkem ředitele družstva. Protirežimní aktivity nevyvíjel, zároveň nebyl členem KSČ. Během sametové revoluce v listopadu 1989 vstoupil do Občanského fóra a posléze do Československé strany socialistické. Byl kooptován jako první místopředseda Místního národního výboru, v komunálních volbách 1990 získal mandát zastupitele města. Po skončení volebního období neúspěšně usiloval o stavbu regionální spalovny odpadů. Založil stavební firmu, věnoval se projektování. O řadu let později vstoupil do České strany sociálně demokratické, znovu byl zvolen zastupitelem a v roce 2016 krajským radním pro dopravu a silniční hospodářství.