Anna Huječková

• „Tak to jsme samozřejmě chodili manifestovat, protože nikdo nevěděl, kam ten komunismus vlastně půjde. Takže jsme sice… až potom, když byla Milada Horáková zbavena života a děly se věci, na které nikdo nebyl připravenej, tak jsme viděli, že to je nesprávná cesta. A já jsem co nejdřív vystoupila ze strany.“

• „A teď jako se řekne: ,Na zámku‘, jenomže vytopit ten zámek, to byl opravdu problém. Tam všude jako v každý místnosti byly kamna a muselo se topit, nosit uhlí, dřevo a tak dál. A teplá voda vůbec netekla, to se všechno muselo ohřívat. Takže sice jsme bydleli na zámku, ale… No, a potom, když už ten pan správec měl přes šedesát roků nějak a šel do penze, tak jsme se potom odstěhovali. Ale já jsem se ještě… tam ještě nebyla elektrika, to je důležitý, a já ještě jsem se učila číst nebo psát při petrolejce nebo při svíčce.“

• „Ale to víte, na té vesnici měl každý svoje, pár slepiček anebo husy a králíky, takže tady nějaká taková bída... to mnohem větší bída byla ve městě. Lidé, kteří měli jenom ty lístky, a to byly ty… jako co měli, jak se to řekne, prostě, co dostali ty lístky na příděl, a to bylo opravdu málo, takže oni si chodili k nám pro jídlo. Já jsem třeba měla moje první koncertní šaty černé za asi dvě kila sádla.“

• 1

První koncertní šaty jsem měla za dvě kila sádla

Anna v roce 1936
Anna v roce 1936
zdroj: archiv pamětnice

Anna Huječková, rozená Čapková, se narodila 25. září 1928 v Bohdalicích. Vyrůstala na zámku, kde její otec působil jako ředitel panství. Po roce 1945 musel panství opustit, což přineslo stěhování do Bučovic, ale i změnu sociálního postavení rodiny. Anna od dětství hrála na piano a po válce nastoupila na konzervatoř v Brně, zároveň si na studia musela vydělat výukou angličtiny. V roce 1950 získala místo profesorky korepetice na pražské konzervatoři. V Praze se vdala a měla dvě děti. Na konzervatoři vstoupila do komunistické strany, ale ještě před rokem 1968 z ní vystoupila. V roce 2021 žila v Praze.