Marie Horová

• „Já mám ráda písničky, které napsali známí skladatelé, ale nejkrásnější písničky jsou písničky národní, které si lidé vymysleli, třeba když pracovali. Nebo když je něco mrzelo, když byli nešťastný, když šel kluk na vojnu, nebo naopak když se narodilo dítě, tak ukolébavky. Nejkrásnější písničky jsou tyhle, nikdo je nemůže dohonit, ať jsou sebelepší, mám je taky ráda, ale takovýhle písničky jsou nejhezčí.“

• „Bylo to veliký, protože všechno, co bylo napsaný na obchodech, všechno muselo být napřed německy – pak uvidíte i moje vysvědčení – všude byl Hitler. Každý se bál něco říct, aby ho nezavřeli a neodtáhli někam do koncentráku. A najednou jsem viděla, že shazují německé firmy, že tam měli žebříky a štafle a házeli to na zem. Prostě v Praze začala revoluce, tak se to přeneslo všude. Přijeli Rusové, my jsme je vítali. Byli jsme šťastní, jezdili jsme k Vypichu, tady na tu křižovatku jestli znáte, za hřbitovem. Tam jezdily tanky, ale jezdily tam mezi nima hlavně i vyčerpaný lidi, ale i koně. Ty koně byli tak uštvaný, že třeba dva padli do škarpy a byli mrtvý. Na Brandýsku, tam je na hřbitově řada hrobů Rudoarmějců, kteří umřeli 9. května, poslední den. Čekali na ně Němci. Pořád si mysleli, že to vyhrají.“

• 1

Buštěhrad, 02.12.2019

Zpěvačka z Buštěhradu

Pamětnice při zpěvu
Pamětnice při zpěvu
zdroj: archiv pamětnice

Marie Horová, rozená Velcová se narodila 7. září 1934 v Buštěhradu. Tatínek byl učitel hudby a maminka švadlena. Marie za 2. sv. války chodila do školy a spolu se sourozenci se věnovala hudbě. Několikrát se musela schovávat ve sklepě, když byly ohlášeny nálety. Po válce vystudovala obor zubní instrumentářka a pracovala na zubní klinice v Dejvicích. Její první dítě zemřelo a s manželem pak měli ještě dva syny. Po narození dětí se do zdravotnictví už nevrátila a začala pracovat v družině buštěhradské základní školy jako vychovatelka. Celý život se věnovala zpěvu a díky manželovi i skautingu.