nadrotmistr v. v. Halina Holbová (* 1923)

Nikdy jsme nevěděli, kdy poletíme k andělíčkům

• vedla evidenci zabitých, nezvěstných a raněných vojáků

• demobilizovala 31. prosince 1946

• manžel štábní kapitán Antonín Holba vězněn a mučen v komunistických kriminálech

• manžel zemřel roku 1953

Halina Holbová, rozená Šimanovská (Szymanowska), se narodila 12. prosince 1923 v polském městě Puławy. Vyrůstala v rodině polského důstojníka Miecisława Szymanowského a volyňské Češky Libuše Červené-Szymanowské, která studovala ruské gymnázium se zaměřením na jazyky. Doma se však výhradně hovořilo polsky, byť prolínání řečí pro ně nebylo ničím na obtíž a jazykům se Halina později učila i v kláštere v řádě svaté Voršily v Lublinu.

S vypuknutím druhé světové války roku 1939 byl Halinin otec, velitel polských ženistů, odvelen do boje a obrany své rodné země Polska. Po pádu země odcestoval do Francie a poté do Anglie, kde se léčil z válečného poranění, jemuž nakonec podlehl, a byl pochován v Birminghamu.

Málem jsem přišla o zuby

Po smrti otce se matka Libuše přestěhovala spolu s dětmi ke svým příbuzným do Rovna na Volyň. Po osvobození oblasti Rudou armádou zde Halina Holbová vstoupila 1. května 1944 do 1. čs. armádního sboru. Spolu s ní se do armády přihlásila i její maminka a bratr. Pamětnice vzpomíná na velící důstojníky, generála Jana Kratochvíla a kapitána Radu, kteří v městě zřídili vojenské velitelství. Protože Halina i její maminka Libuše uměly polsky, česky a rusky, staly se pomocnými silami v administrativě. Libuše se stala tlumočnicí generála Kratochvíla a Halina, která uměla výborně psát na stroji, pracovala jako písařka a kreslířka map, což v praxi znamenalo překreslování lokací na velké nástěnné mapy pro zaznamenávání pohybu armády.

Po odvodu Halina absolvovala vojenský výcvik v Černovicích (Černivci) a u Sadagury. Krátce po příjezdu na místo vyfasovala uniformu a celé vojenské vybavení pro ženu včetně zbraně a následoval tvrdý a intenzivní výcvik. „Střelba z pušky se mi stala skoro osudnou. Málem mě připravila o zuby, když při výstřelu jsem od zpětného pohybu zbraně utrpěla ránu do obličeje. Stalo se proto, že jsem se bála a zbraň špatně držela.“ A Halina si pomalu začala zvykat na těžký, obzvlášť pro ženu nebezpečný život frontového vojáka.

Na stromech jsme viděli jen cáry masa

Po překročení polsko-slovenských hranic byla pamětnice přeřazena z typografie na 4. osobním oddělení plukovníka Zástěry a kapitána Rady, kde evidovala zabité, nezvěstné a raněné vojáky. Všudypřítomná hrozba smrti doprovázela Halinu na každém kroku. Při přesunech to byly hlavně miny, které Němci důmyslně ukrývali a nastražovali na nejméně očekávaná místa. Zaminované byly nejen cesty, ale také například otýpky slámy ve stodolách, hliněné podlahy nebo prahy v hospodářských staveních, ve kterých se osvobozující jednotky uchýlily k přenocování. Výbušné nástrahy byly umístěny pod kýblem, v konvičkách či hrnečcích odložených na stole. Nebo opravdu mazanou fintou od Němců byly granáty v kamnech zakryté slámou.

„Náš život visel po celou dobu jen na vlásku a nikdy jsme nevěděli, kdy poletíme k andělíčkům,“ shrnuje pamětnice. Válečná vřava Halině sebrala mnoho kamarádů, známých a rodinných blízkých. O život přišel například její strýček por. Červený, ženista, který dostal na povel deset vojáků, které měl naučit, jak správně odminovat minu. „Nešťastnou náhodou mina vybuchla a všech deset chlapců včetně mého strýce roztrhala. Potom jsme viděli jen cáry masa, kostí a obleků viset na stromech.“

Boj za vlast proti nacistům nepolevoval a pokračoval navzdory všem ztrátám na životech, na jehož konci vojáky s radostí i pláčem přivítala Praha. „Na tuhle cestu člověk nikdy nezapomene!“ komentuje roztřeseným hlasem a se slzami v očích Halina Holbová, která po skončení války ještě rok a půl pracovala v Praze-Dejvicích na hlavním štábu při evidenci a demobilizovala 31. prosince 1946.

Manžel umučen a uvláčen komunistickým kriminálem

V Praze se provdala za štábního kapitána Antonína Holbu, rodáka z Letovic, kterému se za německé okupace podařilo prchnout na Západ, kde vstoupil do jednotek zahraniční armády. Po skončení války a návratu do Československa se z něj stal pedagog na Vojenské akademii v Praze. Jenže po únorovém puči a převzetí vlády komunisty byl z armády propuštěn a poté zatčen na pokyn bestiálního generála a spoluautora armádních čistek Bedřicha Reicina. Zadržený Antonín Holba byl mučen a trýzněn v tzv. Hradčanském domečku. „Manžel měl vyražené zuby, kopali ho do dutiny břišní a do nohou. Následkem toho utrpěl plicní a srdeční infarkty a trpěl stálými trombózními záněty nohou,“ popisuje jeho manželka Halina Holbová.

Antonín Holba byl odsouzen a několik let vězněn v Pankráci a v Opavě. Halina a její dvě malé děti ve věku dvou a tří let se mezitím musely vystěhovat z Prahy a přebývaly v manželově rodišti v Letovicích a jejich jediným peněžním příjmem se staly milodary místních. Antonín byl po několika letech z vězení propuštěn, avšak roky, prostředí a drastické praktiky komunistického kriminálu se na jeho zdraví značně podepsaly. S podlomeným zdravím byl ještě krátce zaměstnán v letovických hadrárnách, kde ze zašpiněných smradlavých a nasáklých hadrů ždímal olej. Po všech otřesných útrapách a břemenech naložených na něj během života zemřel náhle roku 1953.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Rostislav Šíma)