Martin Hassa

• -

• „Chartu jsem podepisoval dvakrát. Poprvé u Tomáše Hradílka v Lipníku nad Bečvou. On to nějakým způsobem předával Petrovi Uhlovi, který potom zveřejňoval jména nových signatářů v Informacích o Chartě. Četlo se to pak také na Svobodné Evropě. Pořád jsem pak čekal a pořád nic. Mezitím se změnili mluvčí. Tomáše Hradílka vystřídal Stanislav Devátý. Toho jsem také znal a u něho ve Zlíně jsem Chartu podepsal s téměř ročním zpožděním podruhé. Později se vše vysvětlilo tím, že u Petra Uhla byla domovní prohlídka, při které ty dokumenty s podpisy zřejmě zmizely.“

• „Probíhaly proti mně paralelně soud a vyšetřování. Soud se týkal rozšiřování nelegálních tiskovin a petice Několik vět. K té petici mi tehdy poradil Tomáš Hradílek, abych zajel do Přerova za Vladimírem Hučínem, že mi něco dá. Jel jsem tedy za ním a seznámil se s ním a on mi dal kopii oznámení předsedy Okresního výboru KSČ Nový Jičín RSDr. Josefa Řezníčka, ve které píše, že nekalé živly rozšiřují petici Několik vět, a rozeslal to stranickým organizacím. A přílohou byl celý text Několika vět, aby soudruzi věděli. Šel jsem k tomu soudu a řekl jsem, tak já jsem souzen za rozšiřování petice Několik vět a pan RSDr. Řezníček není? Soudce pan Jurka, který je dnes členem Nejvyššího soudu, reagoval velice dobře. Pomohl mi tím, že rozsudek napsal velmi šalamounsky. Uvedl, že jsem rozšiřoval tiskoviny, které ne zcela objektivním způsobem popisují situaci v Československu. Podařilo se mi odvolat se do Brna a tam jsem dostal peněžitý trest, anebo šest měsíců vězení.“

• „Život se tenkrát hodně odehrával po hospodách. Nebylo se kde scházet, tak jsme se potkávali po restauracích anebo ve zkušebnách. Jedna část těch mých starších kamarádů utvořila skupinu Pod hladinou. Vedl to guru místního undergroundu Sten Vlč. Podobalo se to Plastikům [Plastic People of the Universe]. Zhudebňovali nějaké verše, myslím, že i Egona Bondyho. Další tři kluci založili zase rockovou kapelu. A já jsem s kamarády působil v Hurvínkově koloběžce. Byla to spíše recese. Vytvořili jsme komponovaný pořad z textů z 50. let, třeba Pavla Kohouta. Uměli jsme houby hrát. Bylo to spíše divadlo a recese.“

• 1

Zlín, 19.10.2018

()
    délka:
    nahrávka pořízena v rámci projektu Paměť pohraničí

Žít v pravdě jsem mohl jen v suterénu

Martin Hassa / kolem roku 1984
zdroj: Archiv Martina Hassy

Martin Hassa se narodil 17. ledna 1968 v dělnické rodině v Prostějově. Žili nejprve v Doloplazech, potom v Chropyni, kde jeho otec pracoval ve fabrice Technoplast. Po základní škole pracoval v různých dělnických profesích. Prostřednictvím disidentů z Kojetína začal rozšiřovat samizdat a sbírat podpisy pod petice za propuštění politických vězňů a za náboženskou svobodu. V osmnácti letech podepsal Chartu 77. Byl členem Společnosti přátel USA a Nezávislého mírového sdružení. Pravidelně ho vyslýchala a zadržovala Státní bezpečnost. Roku 1989 byl odsouzen za šíření samizdatu a petice Několik vět. Během sametové revoluce se aktivně zapojil do činnosti Občanského fóra v Kroměříži a později pracoval jako manažer tamní ODS. Žil v Kroměříži a podnikal ve stavebnictví.