Ing. Vladimír Gerlich (* 1940)

Člověk je chemická laboratoř. Svou nenávistí vytváří jedy pro okolí i pro sebe

• v letech 1961–1969 byl členem KSČ, zároveň ale věřil v Boha

• v roce 1963 se oženil s Janou Thomovou, katoličkou německé národnosti pronásledovanou StB

• v 80. letech se Vladimír nechal pokřtít

• pracoval ve svém oboru ve Výzkumném ústavu matematických strojů v laboratoři pro rozbor poruch

Moje babička je Němka. To jsem vždycky tak nějak věděla. Říkala haise místo horký a nikdy mne to nijak nezaráželo a nepřišlo mi na tom nic zvláštního, že babička je německého a dědeček českého původu. Před rokem jsem se dostala ke knížce od Kateřiny Tučkové- Vyhnání Gerty Shnirch. V tu dobu mi došlo, že válka sice skončila 8.května, ale zůstalo tu obrovské napětí a nenávist vůči těm, kdo způsobili všechno to, co se dělo a sytuaci v které se mnozí nacházeli. A je jednodušší si dosadit konkrétní lidi odvedle, než to nechat na nekonkrétním, nebo příliš nedosažitelném viníkovi.

Když skončila válka, jen málokterá rodina měla to štěstí, že zůstala pospolu a ani rodiny mých prarodičů nebyly vyjímkou. Johanna( má babička) se ocitla v českém městě Krnov bez maminky a s jazykem se kterým se jen těžko mezi ostatními dětmi dorozuměla . Vladimír ( můj dědeček) se po válce přestěhoval s maminkou do Krnova. Jeho tatínek byl za války popraven za koministické myšlenky a jeho maminka byla zavřená v koncentračním táboře Terezín. V dobu, kdy něměl k dispozici ani jednoho ze svých rodičů byl Vladimír u prarodičů z otcovi strany a vychovávala ho Aňuška, ve své podstatě cizí paní, nijak s ním příbuzná.

Město Krnov je pohraniční a po válce se do něj okolo poloviny obyvatel přistěhovala a tak bylo složené z různých lidí. Johannin tatínek nemusel odejít jen díky tomu, že byl mistrem v oboru – vlastnim malou továrnu. Celé město bylo poskládané z různých lidí, ale nikdo se moc nezdružoval. Nevznikaly žádné německé ani jiné podobné spolky.

Moji prarodiče se potkali na střední škole. Až s mnoholetým odstupem se ukázalo, že jejich třídní učitel vybral jejich třídu z různých přistěhovalých lidí nebo lidí s pošramocenou, neúplnou rodinou. A taková třída fungovala jako výborný kolektiv. Fungovala jako výborný kolektiv aniž by o sobě navzájem věděli, kdo odkaď pochází.